Een boer ploegt zijn akker met op de achtergrond de windmolens langs de A15 bij Echteld. Wellicht ziet de omgeving van Niftrik er over een paar jaar ook zo uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Een boer ploegt zijn akker met op de achtergrond de windmolens langs de A15 bij Echteld. Wellicht ziet de omgeving van Niftrik er over een paar jaar ook zo uit. © William Hoogteyling

Windpark Wijchen A50: Provincie wil windmolens ‘erdoor drukken’

WIJCHEN - Gedeputeerde Staten van Gelderland wil een inpassingsplan maken voor windmolens langs de A50 tussen Niftrik en Hernen. Dat zou betekenen dat de gemeente Wijchen buitenspel gezet wordt. Achttien gemeenten in de regio komen in verzet.

12 reacties

 • Johann Janssen

  1 maand geleden
  @M Jonghe weet jij wel wat jij zegt als jij de situatie ter plaatste niet kent zoals je zelf zegt. Maar als jij deze reactiemogelijkheid alleen maar wilt gebruiken om propaganda voor Groen Links te maken dan maak ik propaganda voor de mensen die tegen alle vormen van horizon- en landschapsvervuiling zijn.
 • M Jonghe

  1 maand geleden
  Lijkt toch aardig ver weg van het dorp. Ik weet er verder het zijne niet van, maar ben het ermee eens dat we vaart moeten maken met het planten van windmolens. De schuld geven aan de overheidsinstanties vind ik slap. Nederland stemt al meer dan tien jaar op partijen die ons steeds dieper de milieu-penarie in hebben geholpen. Stem eens GroenLinks, die pleit sinds 2010 al in de EU voor nieuwe energie-netwerken met zonnevelden in Italie en Spanje en windmolens in de Noordzee. Veel effectiever.
 • Johann Janssen

  1 maand geleden
  @Provincie Gelderland en dan als nog het plan erdoor te drukken met behulp van de raad van state.
 • Carel van ‘t Zand

  1 maand geleden
  @provinciegelderland: Uit alles blijkt dat Nederlandse overheden en hun ambtenaren het zelf niet zo nauw met wetgeving en richtlijnen nemen. Nergens in Europa staan dergelijk hoge turbines zo onverantwoord dichtbij woningen als in Nederland. Het zijn vogelhakselende microplasticverspreiders met van productie tot afschrijving extreem hoge vervuiling en uitstoot van CO2. Kom eerst maar eens met een uitgebreid plan hoe jullie deze gigantische machines over 15 jaar verantwoord gaan opruimen (dumpen
 • Provincie Gelderland

  1 maand geleden
  De provincie drukt niets door. De provincie is bevoegd gezag voor grote windparken op basis van de elektriciteitswet. Deze bevoegdheid dragen we over naar gemeente als een initiatiefnemer met een plan voor windmolens komt. Als de gemeente het plan afwijst op gronden die niet in de wet staan, kan de initiatiefnemer bij ons een verzoek indienen. Wij zijn verplicht om dit principe verzoek in behandeling te nemen en te toetsen aan de wet.
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  8

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?

Maas en Waal