Volledig scherm
Laura en Chantal de Waal bij de oude Antoniusschool in Alverna, de gedroomde locatie voor Waalzorg die aan hun neus voorbij is gegaan. © Theo Peeters

Zorgorganisatie Waalzorg blijft vastzitten aan de Graafseweg

ALVERNA - De kans is klein dat zorgorganisatie Waalzorg snel verhuist uit de zorgwoningen aan de Graafseweg buiten Alverna. Vijf maanden na het afketsen van de aankoop van de oude Antoniusschool van de gemeente, is er nog geen nieuwe locatie in beeld.

Waalzorg wil al geruime tijd weg uit de huizen waarin ruim dertig jonge mensen met een verstandelijke beperking wonen. Die zouden behoefte hebben aan meer zelfstandige woonruimte, die ze volgens eigenaren Chantal en Laura de Waal op de huidige stek niet kunnen krijgen. Na jaren van praten leek een verhuizing naar de locatie van de oude school bij hartje Alverna in kannen en kruiken, maar hield de gemeente toch de boot af: Waalzorg zou er met 54 woonplekken te grootschalig worden.

Wachten

Van de gemeenteraad moest Wijchen Waalzorg daarna helpen zoeken naar een betere stek. Volgens Chantal de Waal maakt Wijchen daar echter amper werk van: ,,Er is alleen gesproken over ‘een schoollocatie’, en die zou dan ook pas over vier, vijf jaar beschikbaar komen", aldus De Waal. ,,Zo lang kunnen we echt niet wachten.”

Volledig scherm
Titus Burgers. © Eveline Van Elk

Wethouder Zorg Titus Burgers is niet onder de indruk van de kritiek. ,,Ik heb opdracht Waalzorg ‘passende ondersteuning’ te geven bij de zoektocht, niet om een plek voor ze te vínden”, zegt hij. ,,Daarbij willen we ook niet dat ze het aantal zorgplekken uitbreiden. Er zijn in Wijchen niet meer plekken voor de doelgroep van Waalzorg nodig. We willen dat mensen in de buurt van hun eigen sociale omgeving kunnen worden opgevangen, en dus niet vanuit de wijde regio naar Wijchen moeten komen.”

Slecht onderhouden

Waalzorg wil zelfstandiger wooneenheden bieden, maar wil ook weg omdat het niet botert met de eigenaar van de zeven woningen. Die zou de huizen niet voor de doelgroep hebben gebouwd en het terrein slecht onderhouden. Eigenaar Wilfried Loeffen reageert gepikeerd op die kritiek. Volgens hem zijn de woningen volgens plan gebouwd. ,,En Waalzorg kan ook gewoon aangeven wat het wil", zegt hij. ,,Ik kan in de huizen in een paar maanden zelfstandige eenheden creëren. Ik begrijp de kritiek niet: vorig jaar meldden ze nog trots op hun site dat ze de zevende woning gingen betrekken.”

Aan de gemeenteraad schrijft Loeffen dat hij liever met een andere zorgverlener in zee gaat. Die zou zich al hebben gemeld. ,,Echt, ik heb het zó weer verhuurd”, licht hij toe. ,,De bestemming ‘zorg’ blijft er op liggen en ik mag ze ook als burgerwoning verhuren.”

Welke zorgorganisatie ook geïnteresseerd is, wil Loeffen niet kwijt. De kans bestaat dus dat, mocht Waalzorg verhuizen, er een vergelijkbare club de plaats inneemt. Met als gevolg dat er toch veel meer zorgwoningen voor mensen met een beperking in Wijchen komen, erkent ook Burgers: ,,Maar ja, ik heb nu eenmaal nog de opdracht om een eventuele verhuizing te ondersteunen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal