Volledig scherm
De man die vorig jaar zijn woning aan de Gasthuisstraat in Winterswijk in de brand heeft gestoken, heeft een gevangenisstraf van 13 maanden gekregen. © GinoPress B.V.

13 maanden cel voor Winterswijker die eigen woning in de fik stak

WINTERSWIJK - De 45-jarige man die vorig jaar oktober in Winterswijk zijn eigen woning aan de Gasthuisstraat in de fik stak, heeft van de rechtbank een celstraf gekregen van 13 maanden. De Winterswijker bracht door zijn actie de bewoners van de bovenwoning in groot gevaar. 

Naast de 13 maanden cel heeft de man ook een voorwaardelijke celstraf gekregen van 12 maanden en moet hij aan zijn bovenbuurman een schadevergoeding betalen van meer dan 2.000 euro. 

De woningbrand vond plaats in de avond van 26 oktober 2017. De man veroorzaakte door de brandstichting niet alleen schade aan de woning, maar bracht ook het leven van zijn twee bovenburen in gevaar. Deze bovenburen, die een deel van hun woning aan de man verhuurden, waren op het moment van de brand thuis. Direct na de brand verliet de Winterswijker in paniek de woning, zonder zijn bovenburen of anderen voor de brand te waarschuwen. Doordat familieleden van de man de brand snel ontdekten, kon de politie de bovenburen op tijd in veiligheid brengen.

Stoornis

De officier van justitie eiste een soortgelijke straf voor de man. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met het feit dat de man een stoornis heeft. Hierdoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Onderdeel van de straf is dat de man verplicht moet meewerken aan een behandeling voor zijn stoornis. Deze behandeling bestaat onder meer uit opname in een kliniek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Molukse marinier uitgestoten in Winterswijk na treinkaping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’
  PREMIUM

  Molukse marinier uitgesto­ten in Winters­wijk na treinka­ping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’

  WINTERSWIJK - John Titahena, nota bene zelf Molukker, is een van de mariniers die op 11 juni 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bestormen. Dat wekt de woede van de Molukse gemeenschap, met name in Winterswijk, waar Titahena woont. Hij en zijn familie vluchten het land uit. Want, zegt Joseph Tetelepta: ,,Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’’
 2. Vernieling escaleert tot schietpartij: agent én twee anderen gewond in Winterswijk
  update/video

  Vernieling escaleert tot schietpar­tij: agent én twee anderen gewond in Winters­wijk

  WINTERSWIJK - Wat begon met een melding over een vernieling liep vannacht volledig uit de hand. Na het slopen van een woning aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk vertrokken drie verdachten in eerste instantie, maar het drietal keerde terug met één of meerdere wapens. ,,Op dat moment is er geschoten waarbij een politiecollega gewond is geraakt,’’ meldt de politie. De politie heeft in totaal vijf mensen gearresteerd.

Achterhoek