Volledig scherm

3-jarige Stan verdronk bijna in zwembadje met klein laagje water

WINTERWIJK - Het laagje water in het zwembadje was hooguit 5 tot 10 centimeter, toch kostte het water de 3-jarige Stan uit Winterswijk bijna zijn leven. Het jochie was samen met zijn 1,5 jaar oudere zusje aan het spelen in een opblaaszwembadje bij een gastouder in Winterswijk, toen het mis ging. Bijna was hij verdronken.

Binnen een minuut lag hij met zijn gezicht in het water. Zijn zusje had niks door, die dacht dat hij aan het spelen was.

Stan werd gevonden door zijn gastouder die direct begon met reanimeren. Ondertussen werden de hulpdiensten gealarmeerd. Politieagenten die als eerste ter plaatse waren, namen de reanimatie over. Stan was ondertussen al helemaal blauw aangelopen. De peuter werd vervolgens per ambulance naar het Streekziekenhuis in Winterswijk overgebracht. Daarna werd hij met een traumahelikopter naar Nijmegen gebracht.

Verdrinken in stilte
Moeder Henrike Oonk-van Der Veer is hevig geschrokken van het incident. 'Ik hoop dat iedereen die dit leest vanaf nu zelfs geen 10 seconden meer kinderen in de buurt van water (ook geen klein laagje, ze kunnen in 5 cm al verdrinken) uit het oog verliest', schrijft ze op haar Facebookpagina. Haar bericht is inmiddels al meer dan 2.000 keer gedeeld.

Pas op
Zij wil naar aanleiding van het incident graag andere ouders waarschuwen. „Een kind verdrinkt vrijwel in stilte. Je zou denken dat er paniek toeslaat, dat het kind misschien gaat spartelen, of help roept. Maar echt, dat doen ze op die leeftijd NIET! Het gaat zo snel en zo stil.”

Lees hieronder verder

Goed
Inmiddels maakt Stan het goed. Hij zit vandaag alweer te schommelen in de tuin. Wel kan hij af en toe heel boos worden, volgens zijn ouders door de heftige dagen die hij beleefd heeft.

Heldin
Boos zijn de ouders van Stan niet, ook niet op de gastouder. Zij zat met een stoel vlakbij het badje, maar gaf ondertussen de jongste Oonk-telg de fles. En tsja, een mens heeft maar één paar ogen. „In luttele seconden gebeurt zoiets. Nu we het verhaal kennen vinden we haar zelfs een heldin. Ze heeft enorm adequaat gehandeld, samen met de buurvrouw die ze er snel bijhaalde. Onze gastouder is ook gelijk begonnen met reanimeren. Anders was het veel slechter afgelopen.”

Les
De familie komt nu even bij uit de boze droom, maar zal later weer gewoon gebruikmaken van dezelfde gastouder. „Bij haar weten we één dingen zeker: ze zal onze kinderen nooit meer in een zwembadje laten spelen. Het is voor ons nu goed afgelopen, maar laat dit een les zijn voor alle andere ouders en gastouders”, besluit Henrike Oonk-van Der Veer.

Volledig scherm

Stan, deze donderdag in de tuin met de cadeau's die hij kreeg na het ongeluk

Volledig scherm
Agenten brachten Stan een beertje © Politie Winterswijk

Achterhoek