De varkens zijn vanochtend geruimd in Winterswijk
Volledig scherm
De varkens zijn vanochtend geruimd in Winterswijk © theo kock persfotografie

900 Winterswijkse varkens gestikt in stal, mogelijk door stroomstoring

WINTERSWIJK - De ruim 900 dode varkens in Winterswijk zijn gestikt als gevolg van het uitvallen van de luchtinstallatie in de stal. Vermoedelijk komt dit door een stroomstoring. Dat bevestigt een goed ingevoerde bron in het onderzoek en een buurtbewoner, die de eigenaar heeft gesproken. Inspectiedienst NVWA kan nu nog geen mededelingen doen over de doodsoorzaak en doet onderzoek.

De politie en de NWVA vonden donderdagmorgen in Winterswijk verschillende stapels met dode varkens. Er worden verschillende scenario’s onderzocht door de NVWA, die het onderzoek leidt. Die laat weten dat er niemand is aangehouden in deze zaak omdat daar geen reden voor is.

Probleem met de stroomvoorziening

De boer woont in het buitengebied van Vragender en houdt varkens en koeien op verschillende plekken. Aan de Goorweg, in het buitengebied van het Winterswijkse kerkdorp Meddo, bestaat zijn erf uit een stallencomplex zonder woongedeelte. Hij houdt hier tussen de 6.000 en 7.000 varkens.

In één van die stallen is vermoedelijk een probleem ontstaan bij de stroomvoorziening en daardoor is de luchtventilatie gestopt. Dat gebeurde al eerder deze week, de kadavers lagen al minstens een dag op het erf. De politie werd hierover ingeseind door een voorbijganger.

Hoe de stroomstoring is ontstaan is nog niet duidelijk. Bij de overige stallen is er niets aan de hand geweest en leven alle varkens nog

De eigenaar wil geen reactie geven: ,,Het is al erg genoeg.’’ 

De 900 varkens zouden vrijdag naar de slacht worden gebracht, de financiële schade voor de boer is enorm. Uitgaande van een opbrengst van 140 euro per vleesvarken van gemiddeld 90 kilo, is de schadepost meer dan 126.000 euro.

Andere stroomstoringen

In Vreden waren begin dit jaar 900 varkens omgekomen door een inbraak. De elektriciteit van de stal was uitgeschakeld, waardoor de luchtverversingsinstallatie niet meer werkte. De boerderij was al eerder door een soortgelijk ongeval getroffen. Alleen lag dat aan een blikseminslag waardoor het luchtverversingssysteem kapot ging. Dit gebeurde in 2013 en kostte zo’n 940 varkens het leven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek