Acht jaar cel geëist tegen twee verdachten Winterswijkse schietpartij

VIDEOWINTERSWIJK / LELYSTAD - Tegen de verdachten D. en E. is woensdagmiddag acht jaar cel geëist voor hun betrokkenheid bij de Winterswijkse schietpartij van ruim een jaar geleden, op 8 december 2018. Daarbij raakten drie mensen gewond, onder wie een politieagent.

Een derde verdachte, Q., is wat het OM betreft vrijgesproken van het schieten en de poging afpersing, maar moet van het OM wel zes maanden cel voorwaardelijk krijgen voor bezit van een wapen.

In de rapscene in Winterswijk was ruzie ontstaan waarbij geschoten werd. De politie die erop af ging raakte ook betrokken en loste meerdere schoten. Een vrouw (26) raakte zwaar gewond door deze kogels. Deze week werd bekend dat de politie correct heeft gehandeld.

Volledig scherm
Politie ter plaatse tijdens het incident in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Vijf verdachten werden opgepakt. Twee daarvan werden al snel vrijgelaten, drie verdachten moesten vandaag voor de rechter in Lelystad verschijnen. Zij worden verdacht van poging tot doodslag op de agenten. De 23-jarige man uit Winterswijk en de 27-jarige man uit Apeldoorn stonden ook terecht voor poging tot afpersing dan wel bedreiging.

Ook de 26-jarige vrouw moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor de poging doodslag, of medeplichtigheid daaraan. Verder staan de drie verdachten terecht voor verboden wapenbezit.

Journalist Michiel Satink doet verslag vanuit de rechtbank. Lees zijn tweets hieronder. Verslaggever Tanja Kits vertelt in bovenstaande video wat er allemaal gebeurd is in Winterswijk. 

Achterhoek