Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Volledig scherm
Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Achterhoek Board: geen ja of nee voor behoud van twee volwaardige ziekenhuizen

WINTERSWIJK/DOETINCHEM - Gaat de Achterhoek Board zich inzetten voor het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek? Die vraag wordt niet met ja of nee beantwoord.

En dat is eigenlijk een ‘nee’, stelt een zwaar teleurgestelde Loes ten Dolle, D66-raadslid in Winterswijk. ,,Ik zie dit als een dikke middelvinger naar ons als leden van de Achterhoek Raad. Dit is een belediging van alle inwoners van de Achterhoek.”

Helder verwoord in motie

De opdracht tijdens de laatste vergadering van de Achterhoek Board op 9 december vorig jaar was helder verwoord in een motie: ‘De Board gaat zich inzetten voor het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek, inclusief verloskundige zorg/gynaecologie en klinische kindergeneeskunde.’

Hoewel die motie in meerderheid werd aangenomen, houdt de Achterhoek Board zich op de vlakte waar het heen moet met de ziekenhuizen. ,,We hadden de motie dus net zo goed niet aan kunnen nemen”, zegt Ten Dolle. Omdat er geen vergaderingen zijn, gaat ze haar teleurstelling schriftelijk kenbaar maken. Ze probeert de hele Winterswijkse raad mee te krijgen. 

Regiovisie en regiobeeld

Volgens de Achterhoek Board – waarin wethouders en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijk organisaties zitten – komt er een regiovisie voor de zorg in de Achterhoek aan, waarin de toekomstplannen zijn verwoord. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een regiobeeld dat is opgesteld onder regie van zorgverzekeraar Menzis. Dit regiobeeld wordt binnenkort openbaar.

Daarnaast wordt een ‘regiogroep ziekenhuiszorg’ opgericht, waarin alle belanghebbenden van de ziekenhuizen worden uitgenodigd om mee te praten over de toekomst. ‘In een open en transparant proces worden de mogelijke scenario’s voor de ziekenhuiszorg in de Achterhoek uitgewerkt. 

De scenario’s baseren zich op het gedeelde regiobeeld en vormen een verdere verdieping van de regiovisie op zorg en gezondheid’, schrijft de Achterhoek Board.

Achterhoek