Volledig scherm
Het gemeentehuis van Winterswijk © Google Streetview

Actie tegen cyberaanvallen: Gemeente Winterswijk zet computers ‘op slot’

WINTERSWIJK - Winterswijk heeft het computersysteem op slot gezet voor cyberaanvallen. Donderdag zijn zowel bij de sociale dienst als op het gemeentehuis preventieve maatregelen genomen tegen hackers die het lek in de Citrix-computer weten te vinden.

Medewerkers van de Sociale Dienst konden daardoor om half elf ‘s ochtends al naar huis. 

Aanvallen via Citrix-servers

Meerdere gemeentes zijn al getroffen door cyberaanvallen. Zo hebben hackers geprobeerd binnen te dringen in de computersystemen van de gemeente Zutphen. Deze gemeente zegt geen aanwijzingen te hebben dat de aanvallers zijn binnengedrongen of dat gegevens zijn gestolen, maar laat dit voor de zekerheid wel uitzoeken.

De aanvallen lopen via de zogeheten Citrix-servers, waar zich een lek bevindt. De leverancier van de computers laat weten dat eind januari een update beschikbaar is waardoor het lek is gedicht.

Preventieve maatregelen

Tot die tijd heeft de gemeente Winterswijk in ieder geval zelf maatregelen genomen om hackers buiten de deur te houden. ,,We hebben zoveel mogelijk preventieve maatregelen genomen. Zowel bij de sociale dienst als op het gemeentehuis. Er is geen sprake geweest van een cyberaanval", meldt woordvoerder Rick Land.

Omdat het systeem daardoor tijdelijk uit de lucht was, konden medewerkers van de Sociale Dienst donderdag om half elf 's ochtends al naar huis. Vrijdag kunnen ze weer aan het werk. De sociale dienst SDOA van de gemeente Winterswijk is een gemeenschappelijke dienst van de gemeentes Winterswijk, Berkelland en Oost Gelre.

Achterhoek