De kleiput in Winterswijk. Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
De kleiput in Winterswijk. Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Actiegroep wil storten van grond in kleiput Winterswijk stilleggen

WINTERSWIJK - De Actiegroep Behoud Kleiput (ABK) wil dat de verondieping van de kleiput in Winterswijk wordt stilgelegd. Eerst moet duidelijk worden of de grond met PFAS is vervuild.

,,Overal in het land liggen natuurontwikkelingsprojecten stil vanwege de mogelijke aanwezigheid van PFAS-stoffen, maar de herinrichting van de kleiput aan de Driemarkweg in Winterswijk gaat gewoon door", stelt woordvoerder Marvin van der Gaag van de actiegroep.

Bij het gronddepot van de gemeente Winterswijk aan de Vreehorstweg wordt gewoon doorgewerkt aan de verondieping van de kleiput. Nu het broedseizoen voorbij is, wordt er weer gewerkt aan het project dat in totaal tien jaar in beslag zal nemen.

De actiegroep heeft grote zorgen over de mogelijk nadelige effecten van het storten van met PFAS vervuilde grond. PFAS is een verzamelnaam voor giftige niet-afbreekbare stoffen. In juli dit jaar heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maatregelen getroffen tegen het hergebruik van PFAS-houdende grond en bagger. De maatregel zorgt ervoor dat overal in het land projecten waar grond of bagger in diepe plassen wordt gestort zijn stilgelegd. 

Niet PFAS-goedgekeurd

Voor de verondieping van de kleiput betekent dit dat vanaf 1 oktober 2019 geen partijen grond in de kleiput meer mogen worden toegepast die niet PFAS-goedgekeurd zijn. De keuringsrapporten van de partijen grond die door de gemeente Winterswijk gestort worden staan op de website van de gemeente vermeld. Aan de hand daarvan heeft ABK geconstateerd dat slechts één partij op PFAS getest is.

De gemeten waarden lagen ruim boven de bepalingsgrens, zodat deze partij niet de kleiput ingebracht mag worden. ,,Alle andere partijen zijn helemaal niet op PFAS gekeurd en mogen alleen al om die reden niet gebruikt worden. Desondanks worden deze partijen op dit moment verwerkt in de kleiput", aldus Van der Gaag. ABK vindt dat de gemeente Winterswijk het tijdelijk handelingskader in acht moet nemen. 

De gemeente Winterswijk komt later met een reactie op de aantijging van de actiegroep.

Achterhoek