Agenten vinden lachgaspatronen op schoolplein in Winterswijk: ‘Grote zorgen’

WINTERSWIJK - Agenten hebben zondagmorgen diverse lachgaspatronen gevonden op het schoolplein van basisschool De Vlier in Winterswijk. Dat laat wijkagent Willem Beernink weten op Facebook. 

Volledig scherm
De gevonden lachgaspatronen © Wijkagent Willem Beernink

De agent wijst ouders en jongeren erop dat het gebruik van lachgas gevaarlijk is en adviseert een Nieuwsuur-uitzending over het onderwerp terug te kijken. 

Daarin was onder meer te zien dat revalidatieartsen waarschuwen dat mensen die extreem veel lachgas gebruiken, verlammingsverschijnselen kunnen krijgen. Ze spreken van een structureel probleem. In de afgelopen 2,5 jaar zijn in totaal dertien patiënten behandeld met ernstige klachten nadat ze lachgas hadden gebruikt, blijkt uit opgevraagde cijfers van Nieuwsuur.

Grote zorgen

Bijeffecten zijn verder onder meer duizeligheid, verwardheid en hoofdpijn. Het kan ook leiden tot spierzwakte en een verminderde balans. VVD-raadslid Tineke van der Linden-Plass laat onder het bericht weten niet gerust te zijn op het gebruik van lachgas. ‘Afgelopen commissievergadering heb ik, namens de VVD, gevraagd om een lokale verordening tegen het gebruik van lachgas. Wij maken ons grote zorgen. Het is geen probleem van, alleen, de grote steden', schrijft ze op Facebook. 

Eerder was er in Arnhem al ongerustheid over het toenemende gebruik van lachgas. Het is een roesmiddel dat legaal is, waardoor bestrijding lastig is en zit in ijzeren patronen voor onder meer slagroomspuitbussen. Gebruikers inhaleren het nadat ze het in een ballon hebben gespoten. Volgens het Trimbos Instituut voor onder meer verslavingszorg zorgt lachgas voor een korte sterke roes die te vergelijken is met dronkenschap.
 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek