Volledig scherm
PREMIUM
De breierij van de Tricot fabriek in 1960: in het midden staat Arend Kist, rechts de heer Aalders. Archief Vereniging Het Museum. © Onbekend

Allesomvattend boek over textiel Winterswijk door Arjan Ligtenbarg

WINTERSWIJK - Arjan Ligtenbarg heeft een allesomvattend boek over de textielindustrie van Winterswijk geschreven. Met verrassende nieuwe inzichten. De textiel loopt als een rode draad door de geschiedenis van Winterswijk en omliggende gemeenten. 

De opkomst, bloeitijd en neergang ervan hebben een beslissend stempel gedrukt op het dorp en zijn inwoners. Veel oudere Winterswijkers weten het nog als de dag van gisteren, het neerhalen van de oude fabriekspijpen die decennialang het dorpsbeeld bepaalden.

De ene na de andere textielfabriek ging failliet: eerst Meijerink in 1964, de Tricot in 1978 en als klapstuk de Batavier in 1980. Daarmee veranderde Winterswijk in een ‘sloopdorp’, zoals Gerrit Komrij het cynisch omschreef. De bevolking werd er moedeloos van. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek