‘Alsof we op een terras zitten in plaats van een parkeerplaats’

OverburenDirect zicht op de overburen? Dat levert gewild of ongewild een inkijkje op in hun wereld. Elke week spreken we iemand met bijzondere buren. Gerrit te Wieske (75) woont met zijn vrouw Ini al vijftig jaar op de parkeerplaats van Obelink in Winterswijk.

‘Ieder weekend komen er duizenden mensen naar Winterswijk om naast ons huis kampeerspullen te kopen. We merken daar weinig van. We zitten op zaterdag en zondag vaak in onze caravan op de camping in Ruurlo.

Tjokvol auto's

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Dat doen we niet om de drukte te ontvluchten. We houden wel van de hectiek. Bij goed weer vinden we het leuk om aapjes te kijken. Er komt volk in alle soorten en maten. Van 25 tot 125 kilo. Als we vanuit onze tuin turen naar de mensen die naar de winkel lopen, is het meer alsof we op een terras zitten dan op een parkeerplaats.

Rond ons huis staat het regelmatig tjokvol auto’s. Maar Ini en ik weten niet beter. We wonen hier al vijftig jaar. Toen de heer Obelink in 1969 zijn sportzaak vanuit Aalten naar deze plek verplaatste, vroeg hij of ik voor hem wilde komen werken. Aanvankelijk had ik daar weinig oren naar, maar dat veranderde toen bleek dat Obelink ook dit huisje had gekocht – de kantine van de oude steenfabriek die hier stond. Wij mochten het huren. Daardoor konden we vanuit Aalten weer terug naar Winterswijk waar we vandaan komen.

Nooit inbrekers betrapt

Na de verhuizing ging ik bij Obelink werken. Tot mijn 65ste was ik er bedrijfsleider. Sindsdien ben ik nog drie dagen per week als verkoper actief. ‘In 1972 hebt u mij al een tent verkocht en nu helpt u mij weer met een caravan’, hoorde ik eens. Klanten zijn verbaasd dat ik er nog steeds rondloop. Ze denken ook dat ik de baas ben.

Quote

Stond ik midden in de nacht in een donkere winkel te kijken of er dieven rondliepen, werd ik ineens in mijn nek gegrepen

Omdat we zo dicht bij de zaak wonen, ben ik wel honderden keren uit bed gebeld als het alarm ging. Nooit heb ik inbrekers betrapt, al ben ik me wel een keer rot geschrokken. Stond ik midden in de nacht in een donkere winkel te kijken of er dieven rondliepen, werd ik ineens in mijn nek gegrepen. Dat bleek alleen geen misdadiger te zijn, maar de waakhond. Die had mij geroken en sprong uit enthousiasme tegen me op.

Het doucheschuim nog op de kop

Er stonden ook regelmatig mensen bij ons voor de deur als de winkel dicht was. Ik ben zelfs eens door mijn vrouw uit bad gehaald, omdat er Duitsers aanbelden die per se een caravan wilden bekijken. Ik snel naar buiten, met het doucheschuim nog op de kop en wat denk je: kochten ze niets.

Quote

In 1972 hebt u mij al een tent verkocht en nu helpt u mij weer met een caravan

Onze zoon deed vakantiewerk bij Obelink, onze dochter werkt er nog. We zijn vergroeid geraakt met het bedrijf, met het uitzicht op alle geparkeerde auto’s en de caravans in de showroom tegenover ons. We mogen hier zo lang blijven wonen als we willen. Het is niet zo dat we koste wat kost op deze plek dood willen gaan, maar mochten we onverhoopt kleiner moeten gaan wonen, dan wordt dat zeker wennen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek