Volledig scherm
PREMIUM
Ubel Zuiderveld met zijn boek 'De Frietkraam' © PR

Boek ‘De Frietkraam’ is volgens frituurfreak Ubel ‘een requiem voor verdwijnende eetcultuur’

WINTERSWIJK - De Winterswijkse ‘frietdeskundige’ Ubel Zuiderveld is een crowdfundingsactie begonnen om zijn boek De Frietkraam uit te kunnen brengenVolgens hem is het een ‘requiem voor een verdwijnende eetcultuur’. 

Er zijn steeds minder  frietkramen, frietwagens en frietkiosken in ons land, valt de frietdeskundige op. ,,Elke maand verdwijnen er wel een paar’’, aldus Zuiderveld. ,,Terwijl friet het ultieme voorbeeld in Nederland van streetfood is. Op straat is het allemaal begonnen. Een eetcultuur die aan het verdwijnen is.’’

Eind vorige eeuw waren er nog 1500 tot 2000 frietkramen, tegenwoordig zijn het nog minder dan de helft. Zuiderveld bezocht de afgelopen 20 jaar frituurstandplaatsen in alle hoeken van het land. Hij maakte er foto's voor De Frietkraam, liet zijn fantasie de vrije loop en schreef begeleidende teksten.

Achterhoek