Boeken opgedoken van in oorlog opgepakte burgemeester Winterswijk: ‘nieuwe historische inzichten’
WINTERSWIJK – In Winterswijk zijn drie boeken opgedoken die een nieuw licht kunnen werpen op de geschiedenis van de gemeente voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om drie drukwerken met krantenknipsels verzameld door burgemeester Jan Kneppelhout en voorzien van commentaar.
De nog nooit eerder onderzochte boeken werden gevonden in het archief van de Vereniging Het Museum en zijn deze zomer aangeboden aan wethouder en historicus Wim Aalderink. Die heeft daarop contact gezocht met de Universiteit Utrecht, waar een masterstudent de documenten nu gaat onderzoeken.
Aalderink maakte dat zaterdagmiddag bekend bij de viering van het 90-jarig jubileum van de plaatselijke museumvereniging.
Duiden
,,Ik ben er zeker van dat de aantekeningen van Kneppelhout nieuwe historische inzichten gaan opleveren”, vertelde Aalderink, die al een aantal notities heeft doorgelezen en spreekt van een ‘uniek document’.
,,Ook universitair hoofddocent Geraldine von Frijtag was bijzonder geïnteresseerd en heeft een masterstudent gevonden die er nu mee aan de slag gaat. Het is de bedoeling dat de aantekeningen op een hedendaagse manier getoond en geduid gaan worden.”
Gevangen
Kneppelhout was burgemeester van Winterswijk van 1938 tot 1941 en van 1945 tot 1955. Hij werd in 1941 opgepakt vanwege zijn anti-Duitse houding en gevangen gezet in Scheveningen. Kneppelhout kwam in 1942 weer vrij, maar moest Winterswijk een jaar later weer verlaten. Na de oorlog keerde hij terug in zijn ambt.
Zijn commentaren op het nieuws zouden belangrijk kunnen zijn vanwege historische gebeurtenissen zoals de plaatselijke opkomst en neergang van de NSB, de vele joden die uit Winterswijk zijn afgevoerd naar de concentratiekampen, het drama van de ontdekte joden in het Korenburgerveen en de oprichting van de Landelijke Organisatie door verzetsvrouw Tante Riek (Helena Kuipers-Rietberg).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Willem Peletier wil vastleggen wat anders verloren gaat: de rijke geschiedenis van Winterswijk
WINTERSWIJK - De lopende encyclopedie van Winterswijk: Willem Peletier. De voormalige aardrijkskundeleraar weet bijna alles over de geschiedenis van zijn dorp en heeft er al veel boeken over geschreven. Dit jaar wordt hij 90, maar hij weet nog van geen ophouden. -
Ook Wybren van Haga (BVNL) sluit zich aan bij verzet tegen Noordtak door Achterhoek en Twente
DOETINCHEM - Wybren van Haga, Tweede Kamerlid voor Belang van Nederland (BVNL) is tegen de aanleg van een Noordtak door de Achterhoek en Twente. Haga heeft vragen gesteld aan Mark Harbers, de minister van Infrastructuur en Waterstaat. -
PREMIUM7
De wolf is in een week vier keer gezien in de Achterhoek: leeft hij hier dan tóch al?
Wéér zijn er wolven gezien in de Achterhoek. In zowel Zelhem als Winterswijk dook het dier maandag op en ook in Borculo is een wolf gezien. De vraag dringt zich inmiddels op: heeft de wolf vast domicilie gekozen in de Achterhoek? -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
PREMIUM1
Emoties bij de uitfluitgroep van voormalig Philips in Winterswijk; maar de stoomfluit gaat niet verloren
WINTERSWIJK – Dat de stoomfluit zaterdag voor het laatst klinkt op het dak van het voormalige pand van lampenfabriek Philips Lighting aan de Rondweg Zuid in Winterswijk doet hem wat. Flip Zeevalk is 82 jaar, al 22 jaar gepensioneerd en hoorde een kwarteeuw bij de uitfluitgroep, zoals de groep technici die de stoomfluit in stand houdt wordt genoemd. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Zin in een pintje? De regionale biercultuur viert hoogtij; dit zijn ‘onze’ brouwerijen
De brouwerijen in de Achterhoek en Liemers lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. De regionale biercultuur viert hoogtij en dat noopt De Gelderlander tot een regionale biertest, waarvan de uitslag zaterdag wordt gepubliceerd.