Boerderijwinkels doen het goed in deze tijden van corona. Hier boerderij Te Winkel in Huppel net buiten Winterswijk met eigenares Rina te Winkel-Grievink
Volledig scherm
Boerderijwinkels doen het goed in deze tijden van corona. Hier boerderij Te Winkel in Huppel net buiten Winterswijk met eigenares Rina te Winkel-Grievink © Wim Ruesink

Boerderijwinkels zien omzet flink stijgen: tot 40 procent meer

HUPPEL/TOLDIJK - Om de drukte in de supermarkten te vermijden zoeken meer mensen dan anders de boerderijwinkels op. Het coronavirus zorgt er voor dat het winkelgedrag verandert.

Bij boerderij Te Winkel in Huppel, net buiten Winterswijk, is de toenemende vraag duidelijk merkbaar. Klanten kunnen hier zichzelf bedienen. Eieren en aardappels zitten in een automaat en voor honing, kaas en meel staat er een geldkist. Eigenares Rina te Winkel-Grievink moet veel vaker bijvullen dan anders: ,,We hebben zo’n 30 procent meer verkoop. Dat is heel fijn, want de leveringen aan de horeca vallen nu nagenoeg weg. De vraag naar met name eieren en aardappels is groot."

Mensen halen meer in huis, willen toch een voorraadje, merkt ze. ,,Ook zien we dat pannenkoekmeel en honing nu meer verkocht wordt.”

Mensen wachten buiten als er al klanten binnen zijn. ,,We zien ook dat mensen heel vroeg of heel laat nog komen, we zijn elke dag van 7.00 tot 23.00 uur open. Het coronavirus houdt iedereen bezig, bijna alle gesprekken gaan erover. Je hoort ook dat de prijzen her en der omhoog gaan van onder meer aardappels en eieren. Dat doen wij niet, er is immers steeds genoeg voorraad.”

Te Winkel maakt zeer regelmatig alles schoon. ,,We desinfecteren alles zoals de geldautomaat en alle vakjes waar de waar in ligt.”

De Kruisbrink: 40 procent meer omzet

Ook in Toldijk ziet boerderijwinkel De Kruisbrink een enorme toename van het aantal klanten. ,,We draaien 40 procent meer omzet”, meldt eigenaar Dick Garritsen. ,,Ze komen uit Doesburg en Doetinchem, omdat ze geen zien hebben om daar hutje mutje bij de kassa te staan.”

Bij De Kruisbirnk mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel aanwezig zijn. Het is nog niet voorgekomen dat ze buiten moesten staan wachten, maar het scheelde de afgelopen week niet veel. ,,Je merkt dat mensen hier speciaal voor het eerlijke streekproduct komen. Alles wat we hier verkopen komt uit de buurt of van onze eigen boerderij.”

De winkelmeisjes houden genoeg afstand met de klanten en maken om het kwartier alle handvatten schoon met alcohol. 

De best lopende producten zijn momenteel aardappelen en eieren. Garritsen denkt er niet aan om de prijs te verhogen. ,,Nee, hoor, ik ga het nu niet uitbuiten. Ik heb genoeg voorraad.” 

Hij overweegt met de toegenomen drukte ook op woensdag open te gaan.

Achterhoek