Brullende motoren met getatoeëerde kerels tegen kinderarmoede

video en fotoserieWINTERSWIJK - Met massaal getoeter, vlagvertoon en motorgeronk hebben 160 motorrijders zondag aandacht gevraagd voor het verborgen leed van kinderarmoede. Op initiatief van de Speelgoedbank Oost-Achterhoek reed de stoet, met dertig kinderen achterop of in de zijspan, vanuit Winterswijk de Achterhoek door.

Brede, getatoeëerde kerels met lange baarden en zwarte leren pakken met vuisten en andere heftige symbolen, zijn deze zondag vanuit het hoge noorden of de kop van Noord-Holland naar Winterswijk gekomen. Hun harten smelten als ze de kinderen zien die glunderend staan te wachten.

‘Iedereen kan zomaar in armoede vervallen’

Maar al te graag willen de motorrijders de kinderen de dag van hun leven bezorgen en tegelijk aandacht vragen voor kinderarmoede. Initiatiefneemster Ingrid Bravenboer van de Speelgoedbank Oost-Achterhoek: ,,Iedereen kan zomaar in armoede vervallen en het ergste is dat deze kinderen sociaal uitgesloten worden. Ze krijgen zelf amper speelgoed en als ze uitgenodigd worden voor een verjaardag, hebben ze niets om te geven. Bij ons krijgen ze een cadeautje om weg te geven en vijf muntjes om iets voor zichzelf uit te zoeken. Zo leren ze met geld om te gaan, budgetteren.”

Dat maar een bescheiden aantal kinderen de helm opzet en meetoert, is volgens de Speelgoedbank deels onbekendheid en deels schaamte. ,,Maar we zijn heel laagdrempelig”, zegt Monique Karkdijk van de Speelgoedbank. ,,Er kunnen nog veel meer gezinnen bij, ze zijn welkom.”

De Speelgoedbank hoopt dan ook dat volgend jaar veel meer kinderen meerijden.

De motorrit ging ternauwernood door, nadat de ingezamelde 450 euro door het Dream or Donate-debacle verloren ging. Maar een nieuwe actie bracht 650 euro op, zodat de bikers en kinderen toch nog samen aan de pannenkoeken en barbecue konden.

Volledig scherm
Ook de meerijdende kinderen in Winterswijk zijn vrolijk uitgedost. © Jan Ruesink
Volledig scherm
Bikers bijeen in Winterswijk voor motortoerrit. © Jan Ruesink
Volledig scherm
Bikers bijeen in Winterswijk voor motortoerrit, soms in de meest vrolijke outfits.. © Jan Ruesink
Volledig scherm
Kinderen genieten in de zijspan of achterop bij de motorrijders in Winterswijk. © Jan Ruesink
Volledig scherm
Danny (9) uit Winterswijk, die lijdt aan een spierziekte, genoot volop in de zijspan bij een stoere biker uit Stadskanaal. © Jan Ruesink
Volledig scherm
160 motorrijders uit het hele land kwamen zondag bijeen in Winterswijk voor de motortoerrit. © Jan Ruesink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek