Hovenier en voorzitter Jan Bent (midden) van de Ondernemersvereniging Buitengebied Winterswijk met de andere bestuursleden Wim Korsten (links) en Gea Boessenkool (rechts).
Volledig scherm
Hovenier en voorzitter Jan Bent (midden) van de Ondernemersvereniging Buitengebied Winterswijk met de andere bestuursleden Wim Korsten (links) en Gea Boessenkool (rechts). © Theo Kock

Buitengebied Winterswijk met 800 ondernemers belangrijke economische factor

WINTERSWIJK -  Het buitengebied van Winterswijk telt maar liefst 800 ondernemers en is daarmee een belangrijke economische factor waar rekening mee gehouden moet worden. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport van de Ondernemersvereniging Buitengebied Winterswijk. 

Het stoppen van veel agrariërs heeft enorme impact gehad op het buitengebied van de gemeente Winterswijk. Er hebben zich in de loop der jaren heel veel kleine ondernemers gevestigd. Veel eenmansbedrijven, maar ook bedrijven met personeel. De 800 ondernemingen zijn goed voor 2.400 fulltime banen.

,,Als zo’n aantal bij één bedrijf zou zitten, werd het gekoesterd door de gemeente. Onze bedoeling met dit rapport is dat de gemeente inziet dat het ondernemerschap in het buitengebied van groot belang is’’, verwoordde opsteller Wim Korsten uit Meddo de opzet van het rapport. ,,Niet dat dat nu niet zo is, maar met de nieuwe omgevingsvisie die in de maak is, vinden we het belangrijk dit geluid nu te laten horen.”

Enquête

Voorzitter Jan Bent overhandigde het rapport, waarvoor een uitgebreide enquête is gehouden, gisteren aan verantwoordelijk wethouder Wim Elferdink, die zelf ook in het buitengebied woont en er tot vorig jaar een melkveebedrijf had. Van de 800 ondernemers zijn er 250 agrariërs, voornamelijk melkveehouders. De overige 550 hebben de meest uiteenlopende activiteiten, om precies te zijn 140 verschillende. Van adviesbureaus tot boerderijwinkels en van ambachtelijke tot recreatieve bedrijven. 

Voor alle ondernemers is de vestiging in het buitengebied een bewuste keuze. Het wonen en werken in het mooie cultuurlandschap van Winterswijk wordt hoog gewaardeerd en als belangrijke reden opgegeven. Er is veel respect voor de natuurwaardes van het gebied. Nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied zijn prima, maar ze mogen het wonen en ondernemen in het buitengebied niet in de weg staan, blijkt uit de enquête.

Woonbeleid

Met het rapport hoopt de WOB ook vooral de gemeente te bewegen tot ruimhartiger woonbeleid. Als een boerderij zijn agrarische functie verliest, moet woningsplitsing vaker mogelijk worden, was het pleidooi. Vooral het behoud van de leefbaarheid en kansen voor jongeren is erg belangrijk, stelde Jan Bent. ,,We moeten ervoor waken dat het niet een dooie boel wordt en dat we het voorzieningenniveau op peil houden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek