Volledig scherm
Burgemeester Joris Bengevoord © Theo Kock

Burgemeester Joris Bengevoord uit Winterswijk beste bestuurder kleine gemeente

UpdateWINTERSWIJK - Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, is gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente. De jonge burgemeester (34) scoorde hoog op de eigenschappen ‘gedreven’ en ‘communicatie’.

Bengevoord is sinds april 2017 burgemeester van zijn geboortedorp Winterswijk en was met zijn 32-jarige leeftijd destijds de jongste burgemeester van Nederland. Zijn collega-bestuurders prijzen hem vooral vanwege de stevige trekkersrol die hij in de regio vervult, het gemak waarmee hij contacten legt en de wijze waarop hij vernieuwingen doorvoert. Hij noemt de prijs zelf ‘super eervol’.  ,,Maar ik zie het niet alleen als mijn verdienste, maar vooral van heel Winterswijk.”

Oss

Bij de verkiezing, uitgeschreven door het blad Binnenlands Bestuur, is de burgemeester van Oss, benoemd tot beste lokale bestuurder. Wobine Buijs kreeg de titel vanwege haar optreden na het spoordrama met de Stint, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Hoe ze was voor de nabestaanden, de school, de kinderopvang en de hulpverleners oogstte veel bewondering. 

Ook de Gelderse bestuurders Michiel Scheffer (gedeputeerde) en Clemens Cornielje ( Commissaris van de Koning) waren genomineerd, maar eindigden niet in de top drie.

Enthousiasme

De reacties op de benoeming van Bengevoord zijn zeer positief. Zowel binnen als buiten Winterswijk. De burgemeesters van de buurgemeenten Doetinchem en het Duitse Vreden vinden het een zeer terechte keus. Ze roemen Bengevoord om zijn enthousiasme. ,,Hij zoekt heel erg de samenwerking, ook over de grens, en laat iedereen daarvan meeprofiteren,” zegt Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem.

Bengevoord zat bij de laatste drie samen met wethouder Roy de Witte van de gemeente Tubbergen en burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg.

Onderzoeksbureau Necker van Naem benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders en politici in Nederland met de vraag collega’s te nomineren. Dat leverde een kleine duizend nominaties op, waaruit een top-tien van kandidaten werd gedestilleerd. Op hen kon een week lang worden gestemd. In totaal werden in deze tweede stemronde 12.703 stemmen uitgebracht.

Waterschap

Het Waterschap Rijn en IJssel was ook genomineerd voor deze verkiezingen, en wel voor de categorie ‘best bestuurde decentrale overheid’. Het Achterhoeks-Liemerse waterschap moest echter Rivierenland voor laten gaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Volkstuinders uit Winterswijk schenken hun oogst aan Voedselbank om minima te helpen
    PREMIUM

    Volkstuin­ders uit Winters­wijk schenken hun oogst aan Voedsel­bank om minima te helpen

    WINTERSWIJK - Het zit de tuinders van volkstuinvereniging D’n Goarden uit Winterswijk deze zomer niet echt mee: eerst de droogte, toen de hitte en nu weer die plensbuien. ,,Ik had 250 kroppen sla geplant, maar het is allemaal weg, net als de andijvie”, zegt de 74-jarige hobbytuinder Ben Woordes uit Winterswijk. ,,Beetje jammer voor mij, maar vooral voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Gelukkig hebben we het najaar nog.”

Achterhoek