Volledig scherm
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. © Emiel Muijderman

CDA-Kamerlid Omtzigt verbolgen: ‘Winterswijk, speel toch het Wilhelmus’

WINTERSWIJK - In Winterswijk moet zondag toch het Wilhelmus klinken, vindt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Hij roept burgemeester Joris Bengevoord via Twitter op om zich daarvoor in te zetten. Ook het lokale CDA doet die oproep, op Facebook.

Bij het inhalen van het bevrijdingsvuur in Winterswijk klinkt zondag, anders dan in het verleden, geen Wilhelmus. De organisatie van het Bevrijdingsconcert Winterswijk, waar de vlam onthaald wordt, vindt het spelen van het nationale volkslied ,,niet gepast bij een internationale viering, samen met de Duitsers.”

Omtzigt vraagt Bengevoord of het niet toch mogelijk is het volkslied te spelen. Hij heeft nog nooit Duitse gasten bezwaar horen maken tegen het Wilhelmus, zegt hij.

Europees volkslied

In navolging van Omtzigt roept fractievoorzitter Wim Wassink van het CDA in Winterswijk de organisatie op om toch het Wilhelmus te spelen.

De partij suggereert om ook het Europese volkslied (Ode an die Freude/alle Menschen werden Brüder) te spelen, om zo het internationale karakter van de dag te onderstrepen. Dat idee wordt volgens het CDA ook serieus genomen door de organisatie. Die is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

‘Wereldvreemd’

Op sociale media wordt ondertussen vol verbazing gereageerd op het besluit van de organisatie. Woorden als 'wereldvreemd', ‘belachelijk’ en ‘waanzin’. Deze mensen maken Nederland kapot, vindt opiniemaker Wierd Duk. Toch is er ook bijval. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek