Volledig scherm
Museum Wenters aan de Meddoseweg, een van de twee locaties van Vereniging het Museum. © De Gelderlander

Coalitie Winterswijk draait vier bezuinigingen terug

WINTERSWIJK - Vier eerder aangekondigde bezuinigingen door het nieuwe college in Winterswijk gaan niet door.

Dat is goed nieuws voor de Vereniging Het Museum, de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk , de Erfgoed Klus Brigade en de buurtbemiddeling Winterswijk van Humanitas.

De bezuinigingen op Boogie Woogie (3 ton per jaar), het zwembad (2 ton per jaar) en de sportverenigingen (invoering van eigen bijdrage) gaan wel door.

Geschrokken van de vele inspraakreacties afgelopen woensdag tijdens een commissievergadering, hebben de coalitiepartijen (WB, VVD, PvdA, GroenLinks) direct na afloop vergaderd over de reacties. Besloten werd een aantal bezuinigingen te schrappen. De partijen zullen een amendement indienen bij de eerstvolgende raadsvergadering.

Hartstikke blij

Vereniging Het Museum is blij dat het stopzetten van de subsidie per 2021 niet doorgaat. Voorzitter Hans van Lith had al zo'n voorgevoel. ,,Ik eindigde het vorige extra vrijwilligersbulletin dat ik rondstuurde met de oproep om niet in paniek te raken, want ik had een voorgevoel dat dit niet waar kon zijn. We zijn natuurlijk hartstikke blij dat het niet doorgaat.”

Volgens hem heeft het inspreken succes gehad, omdat de raad niet goed voor ogen had wat de Vereniging Het Museum allemaal doet, met twee vestigingen in de oude textielfabriek en de Wereld van Wenters in de Meddosestraat.

Geen enorme bedragen

Het zijn niet de meest forse bezuinigingen die worden teruggedraaid. Die krijgen Boogie Woogie, het zwembad en de sportverenigingen voor de kiezen. ,,Natuurlijk zijn dit niet enorme bedragen”, geeft Henk Jan Tannemaat (WB) toe, die bij het coalitieberaad aanwezig was. ,,Maar we zijn wel overtuigd geraakt van het belang van deze verenigingen voor de samenleving in Winterswijk. Het is belangrijk die in stand te houden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek