Volledig scherm
© Thinkstock

Comité strijdt tegen komst windmolens in Winterswijk

WINTERSWIJK - Het Comité voor behoud van het Nationaal Landschap Winterswijk protesteert woensdagavond tegen de mogelijke bouw van twaalf grote windmolens. Dat doet het comité voorafgaand aan de 'expertavond' voor duurzame energie.

Die expertavond wordt woensdagavond 15 februari om 19.30 uur gehouden in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College. Het protest wordt vooraf duidelijk gemaakt met een spandoek bij de ingang. Daarna gaan leden van het comité naar binnen om de expertavond bij te wonen.

Verzet
In dat comité zitten onder meer mensen die zich enkele jaren gelden hebben verzet tegen de bouw van windmolens in de buurtschap Miste, vertelt woordvoerder Chris van den Bos. „Daar zijn nog meer mensen uit het buitengebied van Winterswijk bij gekomen, maar ook van daarbuiten, bijvoorbeeld ook Bredevoort, dat ook onder het Nationaal Landschap valt."

Nadelen
In een open brief wijst het comité op allerlei nadelen van windenergie in Winterswijk, zoals de te lage windsnelheid, de financiële tekorten die met subsidie worden gedekt en geluidsoverlast. Door deze Energienota aan te nemen wordt volgens Van den Bos de deur open gezet voor de bouw van tot meer dan 200 meter hoge windmolens.

Stemmingmakerij
Op die open brief van het comité is al gereageerd door WB-raadslid André van Nijkerken. Hij vindt dat er sprake is van stemmingmakerij: die windmolens hoeven namelijk niet per se in Winterswijk te staan. Dat kan ook door aandelen te kopen van een energieleverancier die molens op de Noordzee plaatst. Van Nijkerken: „Als we dan ook nog minder energie gaan verbruiken met z'n allen, kunnen we de doelstelling prima halen zonder windmolens op Winterswijks grondgebied. Laat u dus niet bang maken met allerlei indianenverhalen, want die zijn alleen bedoeld om stemmen te trekken."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek