Deskundigen: ‘Stop nu met storten van vervuilde grond in kleiput Winterswijk’
WINTERSWIJK - Stop nu met de verondieping van de kleiput in Winterswijk, dan is er nog wat te redden. Dat is de oproep van twee deskundigen die zeer kritisch staan tegenover het storten van lichtvervuilde industriegrond in de voorheen kraakheldere waterplas in Winterswijk.
Delen per e-mail
Het verondiepen van plassen is goed voor de natuurontwikkeling, zo was tien jaar geleden het idee. Maar inmiddels zijn er rapporten verschenen waarin de natuurwaarde van diepe waterplassen wordt benadrukt. ,,Verondiepen is niet altijd een goed idee. Zeker niet als dat gebeurt met vervuilde grond”, zegt prof. dr. Jan Roelofs (hoogleraar Radboud Universiteit). ,,In de meeste grond die verwerkt wordt zitten te veel fosfaten. Rampzalig voor de waterkwaliteit. Dit zal altijd zorgen voor de blauwalgengroei. Het water zal vertroebelen.”
Ecologisch interessant
Datzelfde oordeel velt dr. Joop Harmsen, gepensioneerd onderzoeker bij de Wageningen Universiteit. Hij was tien jaar geleden een belangrijke adviseur voor de overheid bij verondiepingsprojecten. Maar hij heeft zijn mening bijgesteld: ,,Ondiepe systemen werden altijd als ecologisch interessanter beschouwd dan diepe wateren. Maar dat inzicht is inmiddels veranderd.”
Het tien jaar oude plan van het verondiepen van de kleiput in Winterswijk is hoognodig aan een herziening toe, vinden ze. Nu stoppen zou de kleiput in Winterswijk nog kunnen redden, zeggen de beide deskundigen. Met de grond die er nu al in is gestort, kunnen glooiende oevers gemaakt worden, want dat is wel een goed onderdeel van het plan. Door glooiende oevers komen er meer libellensoorten, amfibieën en broedplaatsen voor vogels. ,,Maar laat de put verder op diepte", adviseren zowel Harmsen en Roelofs. Er is inmiddels 36.000 kuub gestort van de uiteindelijke 260.000 kuub.
Flinke financiële meevaller
De gemeente Winterswijk is vooralsnog niet van plan af te zien van het project. Het storten van lichtvervuilde industriegrond is namelijk een flinke financiële meevaller voor de gemeente. Op die manier kunnen ze gratis van hun eigen vervuilde grond af. En door buurgemeentes te laten betalen voor het storten van vervuilde grond is er na aftrek van kosten een uiteindelijke winst van drie ton.
PFAS-affaire
Het project ligt momenteel stil na de PFAS-affaire van dit najaar. De gemeente had, tegen alle regels in, grond gestort die niet was gecontroleerd op de giftige stof PFAS. Er loopt een onderzoek van de inspectie naar de gang van zaken. ,,We moeten nu overigens afwachten wat het rijk besluit over PFAS. Op dit moment mogen we niets storten, ook niet als er een geringe hoeveelheid PFAS in de grond zit. Als dat zo blijft, zullen we het hele plan moeten herzien”, aldus wethouder Inge klein Gunnewiek.
Het Waterschap Rijn & IJssel verwijst voor de inhoudelijke kant van het project van de kleiput naar de gemeente Winterswijk. ,,Die is uitvoerder, wij zijn alleen toezichthouder”, aldus woordvoerder Vanya Ginsel. Het waterschap controleert de rapporten van de partijen grond die worden gestort en keurt de waterkwaliteit twee keer per jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Auto vliegt over sloot en belandt op de kop in weiland in Winterswijk, politie doet onderzoek
WINTERSWIJK WOOLD - Op de Heijinkhoekweg in Winterswijk is maandagavond de bestuurder van de auto met zijn wagen over de kop geslagen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het eenzijdige ongeval. -
Busje slipt en botst tegen boom in Winterswijk, bestuurder gewond
Winterswijk – Op de Groenloseweg-N319 in Winterswijk is zaterdagmiddag een ongeluk gebeurd. Een bedrijfsbusje raakte van de weg en botste tegen een boom. -
PREMIUM
Spectaculaire daling inbraken in feestmaand door corona
DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Het aantal inbraken in de Achterhoek in feestmaand december is afgelopen jaar spectaculair gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In het oostelijke deel van de Achterhoek is zelfs sprake van meer dan een halvering. -
PREMIUM
Gerben is geknakt nadat vandalen 100 jonge bomen molesteren: ‘Dit is moedwillige vernieling’
AALTEN - Niet alleen zo'n honderd bomen zijn geknakt, maar ook eigenaar Gerben Geurkink. Vrijdagmiddag plantte hij de bomen op een perceel aan de Guttersdijk in Aalten, om hier de volgende ochtend een verschrikkelijke ravage aan te treffen. -
PREMIUMachtergrond
Slingeland wil in 2025 naar de A18: ‘Dat nieuwe ziekenhuis komt er’
DOETINCHEM - Het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis is vasthoudend: het wil in 2025 het nieuwe hospitaal betrekken aan de A18 en nergens anders. Dit ondanks een jaar rollebollen met gewezen bloedbroeder SKB én bezwaren van een paar niet aflatende critici. Een stand van zaken.
-
PREMIUM
Doetinchem koploper vuurwerkschade in regio; vernielingen aan skatepark, verkeersborden en prullenbakken
DOETINCHEM - Ondanks een landelijk vuurwerkverbod is er afgelopen jaarwisseling in Doetinchem tijdens de jaarwisseling voor 32.000 euro aan schade ontstaan. In andere gemeenten in de regio valt de schade juist mee, blijkt uit een rondgang. -
PREMIUM6
Theo kreeg een telefoontje van Wonion: ‘Stront aan de knikker, dacht ik’
SILVOLDE - En toen hing de woningcorporatie aan de lijn. ,,Ik schrok me rot! Ik wist dat ik wat financiële uitdagingen had, maar als Wonion belt, is er stront aan de knikker. Dacht ik. Weet je wat ze als eerste vroegen? ‘Meneer Soontiëns, hoe gaat het met u?’ Ik viel helemaal stil. Dat vond ik zo bijzonder!’’ -
Ondernemers Winterswijk: behoefte aan bedrijventerrein allang aangetoond
WINTERSWIJK - Ondernemers in Winterswijk balen van de vraag of er wel behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein. ,,Twee rapporten laten los van elkaar duidelijk zien dat er behoefte is aan 18 tot 25 hectare”, benadrukt ondernemersvereniging OWIN.
11 reacties
Frerichs
Botervlieg
tgm beuningen
Mattie
tgm beuningen