Volledig scherm
Industrieterrein Gaxel (Vreden) vanuit de lucht boven buurgemeente Winterswijk. Rechts de grensovergang waar een grensoverschrijdend dienstencentrum is gepland. © Gemeente Winterswijk

Dienstencentrum op de grens gebouwd in 2018, 2019 of toch 2020?

WINTERSWIJK/VREDEN - Het grensoverschrijdende dienstencentrum van de gemeente Winterswijk en Vreden wordt in 2020 gebouwd. Het wordt een werkplek voor bedrijven in de dienstensector: van financiën en personeelswerk tot juridische zaken en communicatie.

Het bouwjaar werd genoemd bij het bezoek van vertegenwoordigers van de regionale overheid uit de Duitse stad Münster. Die startdatum is al enkele keren opgeschoven. 

In het voorjaar van 2017 werd gezegd dat de bouw in 2018 kon beginnen. In de zomer van datzelfde jaar was de bouw nog niet begonnen, maar werd wel 2019 als bouwjaar genoemd.

In het voorjaar van 2018 bleek dat te optimistisch: de noodzakelijke gezamenlijke raadsvergadering van Winterswijk en Vreden was nog niet gepland. Die is nog steeds niet geweest, maar eind december vorig jaar was wel de verwachting dat de bouw eind dit jaar zou kunnen beginnen.

Financiering

Dat gebeurt niet, kreeg het Duitse bezoek deze week in het raadhuis van Winterswijk te horen. Alle procedures voor wijziging van het bestemmingsplan moeten in het najaar worden afgerond, voor het eind van het jaar moet het bouwproject worden aanbesteed.

,,We zoeken nog een consortium dat het project wil financieren, bouwen en verhuren”, zei de Winterswijkse ambtenaar René Nijland deze week tegen het Duitse bezoek. ,,Daar hebben verschillende bedrijven interesse voor getoond.”

Grensovergang

Winterswijk werkt al jarenlang aan de ontwikkeling van het dienstencentrum. Dat bedrijfspand wordt in twee of drie verdiepingen aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens gebouwd bij de grensovergang Huppel-Gaxel. 

Onder de naam Grenzwork Center biedt het ruimte aan verschillende bedrijven die van de ligging pal op de grens profiteren. Die kunnen daar ruimtes huren van 20 tot 200 vierkante meter. Voor die bedrijfsruimte hebben zich al meerdere bedrijven gemeld, stelt de ambtenaar. Uitgangspunt is dat de ondernemers vanwege de ligging pal op de grens kunnen profiteren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek