Volledig scherm
De verongelukte trucker Dennis Jansen werd tijdens zijn uitvaart in Winterswijk op een speciale constructie naar het graf gebracht. © Theo Kock

DNA verongelukte Winterswijkse trucker eindelijk naar Frankrijk

WINTERSWIJK - Het in Nederland verzamelde DNA van de verongelukte trucker Dennis Jansen uit Winterswijk wordt vandaag nog naar Frankrijk gestuurd. Dat meldt woordvoerder Ruud Visser van de politie na vragen van De Gelderlander.

Jansen kwam in de nacht van 2 op 3 februari om het leven bij een truckongeval op de Franse A1 naar Parijs. In maart werd in het huis van de trucker DNA-materiaal verzameld. Dat ligt sindsdien in een kluis op het politiebureau in Apeldoorn. Verder is er niets mee gedaan. „Een fout van ons”, zegt de politiewoordvoerder.

'Niet goed'
Op de vraag waarom het opsturen van het DNA zo lang heeft geduurd, heeft Visser geen helder antwoord. „Duidelijk is dat er iets mis is gegaan in de interne coördinatie en communicatie. Er is niet genoeg spoed en prioriteit aan gegeven, terwijl dat wel had moeten gebeuren. En dat is gewoon niet goed. We hebben er nu, samen met het OM, wat druk op gezet en het DNA gaat nog vandaag naar Nice.”

Vergelijken
In de Zuid-Franse badplaats wordt het Nederlandse materiaal vergeleken met het DNA dat de Fransen direct na het ongeval hebben afgenomen van Jansen. Voor iedereen is wel duidelijk dat de Winterswijker in de afgebrande truck zat, maar juridisch gezien kan alleen DNA-materiaal dat onomstotelijk bewijzen. Pas dan is de identificatie van het slachtoffer officieel en kunnen de Franse autoriteiten het onderzoek sluiten.

Opgelucht
Weduwe Marieke Jansen is heel erg blij dat daarmee nu na meer dan een half jaar schot in de zaak zit. Zij werd gisteravond (dinsdag) gebeld dat het DNA van haar man naar Frankrijk gaat. „Ja, natuurlijk ben ik ontzettend opgelucht. Eindelijk gebeurt er iets. Hopelijk kan de zaak nu snel worden afgerond.”

Als dat zo is kunnen de nabestaanden van Dennis eindelijk verder. „Vergeten zullen we Dennis nooit, maar dan kunnen we dit ieder geval afsluiten”, zegt Marieke.

Achterhoek