Volledig scherm
© Thinkstock

Dorp schrikt van forse verhoging windmolens naar 200 meter

STADTLOHN - Inwoners van het Duitse gehucht Hundewick, op amper 7,5 kilometer van het Winterswijkse buurtschap Ratum, zijn geschrokken van de plannen van Stadtlohn om vier van de zeven windmolens in de buurt te verhogen naar 200 meter. De molens zijn nu nog 140 meter hoog.

Naast het verhogen van bestaande molens wil de Duitse stad ook twee nieuwe molens bouwen van die hoogte. De windturbines komen op nog geen 600 meter afstand van bebouwing.

Gezondheidsklachten
Dat is veel te dicht bij hun huizen, vinden zeventig bewoners die bezwaren hebben ingediend tegen de plannen. Zij vrezen onder meer voor gezondheidsklachten door 'infrasoon' geluid dat de windmolens zouden produceren. „Naar de effecten daarvan is nog heel weinig onderzoek gedaan. In Denemarken is de bouw van een windpark daarom stilgelegd”, zegt Michael Hettmer tegen de Münsterland Zeitung.

'Niet tegen'
De inwoner van Hundewick zegt dat de bewoners niet tegen windenergie zijn, maar met hun bezwaren willen afdwingen dat de gezondheidsrisico's duidelijk worden voordat de molens worden verhoogd. Daarnaast wijzen de bewoners op de schaduwoverlast die er nu al is en vermoedelijk toeneemt als de molens hoger worden. Ook vrezen zij voor het leefgebied van de roofvogels (buizerd, rode wouw en een uilenpopulatie) in de omgeving.

Acties
Acties tegen de verhoging van de huidige en bouw van de nieuwe molens worden niet uitgesloten, verklaart Hetmmer. „Maar we moeten eerst wachten hoe de stad reageert op onze bezwaren”

Achterhoek