Volledig scherm
De camping bij Winterswijk waar het jongetje vorig jaar werd gevonden. © DE GELDERLANDER

Drie jaar cel voor ouders zwaar verwaarloosd campingjongetje (8)

WINTERSWIJK - De vader en moeder van het jongetje dat vorige zomer verwaarloosd en vermagerd werd gevonden op een camping bij Winterswijk zijn dinsdagmiddag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. 

De rechtbank acht bewezen dat zowel moeder Jessica T. als vader Udo D., beide 35 jaar en afkomstig uit Duitsland, hun 8-jarige zoontje hebben geschopt, vastgebonden met tiewraps en opgesloten in een kist, in de periode juni en juli vorig jaar. 

Ook hebben ze hem te weinig eten en drinken gegeven, waardoor zijn gezondheid geschaad is.

Hogere straf geëist

De officier van Justitie eiste twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf tegen beide ouders. Die eis was gebaseerd op vergelijkbare zaken van vrijheidsberoving in het criminele circuit. Die vergelijking vindt de rechtbank niet terecht, omdat het hier om kindermishandeling gaat. Straffen in deze categorie liggen een stuk lager. 

De rechtbank komt toch nog tot de relatief hoge straf van drie jaar, door rekening te houden met de ernst van de situatie. Ook is meegewogen dat beide ouders eerder zijn veroordeeld voor mishandeling van de oudste zoon van Jessica T., afkomstig uit een eerdere relatie. Zij moet daarvoor in haar thuisland nog 2,5 jaar in de cel. Dat zal direct gebeuren als zij haar straf in Nederland achter de rug heeft. Udo D. heeft zijn deel van de straf in die zaak al uitgezeten.

Lager dan eis

De straf is lager dan geëist omdat het OM keek naar de strafmaat voor vrijheidsberoving in het criminele circuit. Bij kindermishandeling ligt de straf een stuk lager.

De moeder moet daarnaast in haar thuisland nog een straf uitzitten van 2,5 jaar, voor een eerdere mishandelingszaak van haar oudste zoon. De vader was hiervoor ook veroordeeld, maar die heeft zijn deel van de straf al uitgezeten.

De rechtbank acht bewezen dat beide ouders het kind hebben mishandeld, vastgebonden, onvoldoende eten en drinken hebben gegeven en hebben opgesloten in een kist, bleek vanmiddag uit de uitspraak. 

Mishandeling duurde al langer

De Zutphense rechter merkte nog op dat de periode die het Openbaar Ministerie in deze zaak had aangegeven, met zeven weken 'betrekkelijk kort' was. Er zijn aanwijzingen dat de mishandeling langer duurde, maar dat heeft de rechtbank niet kunnen meewegen bij het opleggen van de straf.

De ouders zitten inmiddels ruim een jaar in voorarrest. Die tijd mag worden afgetrokken van de nu opgelegde drie jaar celstraf.

Slapen in een kist

Het 8-jarige jongetje werd 22 juli vorig jaar betrapt op camping De Twee Bruggen bij Winterswijk, bij het stelen van eten uit de koelkast van de buren. Het joch was sterk vermagerd en vervuild en had striemen op zijn polsen. Hij vertelde een agent dat hij van zijn vader vrijwel elke avond moest slapen in een afgesloten kist. Ook werd hij dan vastgebonden.

De vader heeft een deel van de beschuldigingen bekend. Hij zei dat zijn zoontje al langer gedragsproblemen had en ten einde raad was. Omdat het jongetje steeds wegliep en in bed plaste, had hij hem 'soms' in de kist gestopt.

De moeder ontkent iedere betrokkenheid bij de mishandeling en verwaarlozing. Maar uit app-verkeer en uit verklaringen van het jongetje en zijn zusje is volgens de rechter wettelijk en overtuigend bewezen dat zij medeplichtig is geweest aan de verwaarlozing en mishandeling.

Het is nog niet duidelijk of de ouders in hoger beroep gaan.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek