Volledig scherm
Schuurman Schoenen in Winterswijk is nog gesloten tot dinsdag. © DG

Drie winkels nog dicht na brand in centrum Winterswijk

WINTERSWIJK - Drie winkels zijn nog gesloten na een brand zaterdagmiddag in het magazijn van Vodafone in de Misterstraat in Winterswijk. Zaterdag ontstond er even na 15.30 uur brand op de eerste verdieping. Net op het moment was er veel publiek op de been in het centrum van Winterswijk. Die brand ging met veel rookontwikkeling gepaard.

De brandweer rukte uit met twee blusvoertuigen en een watertankauto. Omdat een deel van de Misterstraat tijdens het blussen was afsgeloten, moesten winkels in die straat noodgedwongen dicht. Het gaat onder meer om Bruna, Ziengs, Only, Bonita, Schuurman Schoenen en We Fashion de deuren sluiten.

Stank

Cheryl Masselink was net bij de kassa van de Bruna  aan de Misterstraat een klant aan het helpen toen ze opeens rook zag. ,,De stank kwam de winkel in. We hebben daarom direct de deuren dicht gedaan. Het stonk echt’’, vertelt ze.

Het was even na half vier 's middags. ,,Er was op dat moment net een klant binnen. We wilden de deur open doen om die klant eruit te laten. Maar dat mocht niet van de politie omdat er explosie gevaar zou zijn. De hele straat was afgesloten. Uiteindelijk hebben we de klant maar via de achterdeur naar buiten gelaten. 

Linde Beijers was dat moment bij de modezaak Vila aan het werk. Naast de vestiging van Vodafone. ,,De rook kwam van achter de zaak. Uit het magazijn’’, vertelt ze.  ,,Maar hoe het is ontstaan, weet ik niet.’’

Afsluiting

Wel weet ze de politie direct de Misterstraat afsloot. ,,Van de ICI Paris tot aan de WE Fashion.’’ Vlammen heeft ze niet gezien. Net zoals het personeel van de omliggende winkels noemt ze alleen de rook. ,,En die stonk.’’ Op zondagmiddag ruik je het nog steeds in de Misterstraat. 

De brandweer was de brand snel meester, maar kon niet voorkomen dat ook een belendend pand schade opliep. Dat stelt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) op Twitter. Het gaat om Bonita en Schuurman Schoenen. Beide winkels zijn op zondagmiddag nog gesloten. Op een plakkaat op de voordeur van Schuurman Schoenen staat dat de winkel ook maandag nog gesloten is.

Rookschade

Bij Vila hebben ze rookschade. ,,De brandweer heeft ons geholpen met het luchten van het pand. Deze zondagmorgen zijn we vroeg naar de winkel gegaan om de deuren open te zetten’’, zegt Beijers. ,,Zo hebben we geprobeerd om zo veel mogelijk de stank uit de winkel te krijgen.’’ De schade aan de kleding valt volgens haar mee. ,,We geven onze klanten wel wasgarantie. Als de geur niet uit de kleding gaat, mogen ze terugkomen.’’

Ook Henk Jan Tannemaat, voorzitter van de winkeliersvereniging in Winterswijk, zegt dat de schade  mee valt. Drie winkels zijn nog dicht.,,Gelukkig kon bijna iedereen op zondag open.’’

Volledig scherm
De brandweer kan zaterdagmiddag in Winterswijk niet voorkomen dat de belendende panden ook schade opliepen door de brand. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek