Volledig scherm
Het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

‘Elke maand uitstel van nieuwbouw ziekenhuis Doetinchem kost 7 ton’

UPDATEDOETINCHEM - Als de nieuwbouw van het Slingeland-ziekenhuis aan de A18 in Doetinchem moet worden uitgesteld, kost dat 7 ton per maand. Dat heeft Chrit van Ewijk, voorzitter van de raad van bestuur, de burgemeesters en wethouders van gemeenten in Oost-Achterhoek vorige week laten weten. 

Het besluit over het verplaatsen van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde uit Winterswijk naar de nieuwbouw in Doetinchem, is daarom van cruciaal belang. Om de financiering rond te krijgen, is daarbij haast geboden. Santiz, het bestuur van de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, wil op 1 februari komend jaar hierover de knoop doorhakken.

Voor die haast werd de bestuursvoorzitter later in de week door minister Bruno Bruins op de vingers getikt. Zo'n besluit heeft veel meer tijd nodig, zei de minister, en mag niet ‘op een drafje’ worden genomen. De Tweede Kamer heeft zich inmiddels uitgesproken tegen het verwijderen van de afdelingen uit ziekenhuis SKB in Winterswijk.

7 ton

Over de 7 ton verlies per maand zegt het Santiz-bestuur dat er nu eenmaal kosten zijn verbonden aan uitstel van de bouw. ,,Alle investeringen die je nu moet doen worden duurder naarmate je langer wacht. Voor de nieuwbouw is berekend dat elke maand uitstel bij benadering 700.000 euro kost”, aldus de woordvoerster Saskia Steenbergen van Santiz.

Het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem moet in totaal 200 miljoen euro kosten. De bedoeling is om in 2025 de deuren te openen.

Financiële keuze, geen kwalitatieve

Het overhevelen van de verloskunde en de kindergeneeskunde is dus vooral een financiële kwestie en geen kwalitatieve keuze, constateert Winterswijks Belang fractievoorzitter Henk-Jan Tannemaat. ,,Dit is puur parasiteren en het leegzuigen van het SKB-ziekenhuis in Winterswijk.”


De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek