Volledig scherm
De Notre-Dame na de brand © REUTERS

Ervaren steenhouwer uit Winterswijk: ‘Notre-Dame binnen vijf jaar restaureren gaat niet lukken’

WINTERSWIJK -  Het is een nobel streven van president Macron om de Notre-Dame binnen vijf jaar te restaureren, maar dat gaat zeker niet lukken. De steenhouwersbedrijven hebben, zowel in Frankrijk als in België en Nederland, te weinig vakkundige capaciteit om zo’n enorme klus te klaren.

,,President Macron wil dat waarschijnlijk in vijf jaar, omdat in 2024 de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad worden gehouden. Maar vijf jaar is echt een utopie. Als je ziet hoe lang wij werken aan de Eusebius in Arnhem en de Domtoren in Utrecht. De praktijk blijkt vaak heel gecompliceerd.”

Dat zegt Roderick Nijenhuis, steenhouwer, natuursteenman, kwaliteitsbewaker en commercieel directeur bij Slotboom Steenhouwers in Winterswijk. Hij weet uit ervaring hoe moeilijk het is om aan voldoende vakkundig personeel te komen. Dat is in de omringende landen niet anders. De steenhouwerij voor monumenten is overzichtelijk, de meeste bedrijven kennen elkaar – ze zijn niet alleen concurrent, maar helpen elkaar ook als het nodig is.

Onzichtbare schade

Quote

Een gotische kerk als de No­tre-Da­me heeft heel fragiel muurwerk. Nu het dak eraf is, duwen die luchtbogen die muren naar binnen.

Roderick Nijenhuis, Slotboom Steenhouwers

Voor een karwei als de restauratie van de deels door brand verwoeste Notre-Dame heb je volgens de Winterswijker als bedrijf continuïteit en financiële draagkracht nodig. ,,In België heb je talloze bedrijven met een steenhouwer, maar voor zoiets heb je meer nodig. Je moet als bedrijf ook financieel volume hebben.” En daar zijn in West-Europa beduidend minder steenhouwerijen van te vinden.

Het restaureren van de Notre-Dame is volgens Nijenhuis ook veel ingewikkelder, omdat de schade veel groter is dan nu zichtbaar is. ,,Een gotische kerk als de Notre-Dame heeft heel fragiel muurwerk. Nu het dak eraf is, duwen die luchtbogen die muren naar binnen.” Daar komt bij dat het natuursteen van de kerk door het vele bluswater wordt aangetast. ,,En natuursteen kan geen hitte verdragen.”

‘Pas over 15 tot 20 jaar redelijk toegankelijk’

Volledig scherm
Slotboom Steenhouwers © Emiel Muijderman

Door het blussen hebben de kerkmuren een enorm volume aan vocht opgenomen. ,,dat zit in die muren en komt er weer uit, maar de stenen en mortel kunnen slecht tegen water. Dat vocht zakt naar beneden en komt er weer uit, en daar zitten allemaal muurschilderingen op. Jaren later kan er daardoor nog schimmel op die muren komen. Die vijf jaar van president Macron is een droom, dat gaat het niet worden. Het zou mij niet verbazen als de Notre-Dame pas over 15 tot 20 jaar pas weer redelijk toegankelijk is.”

Nijenhuis snapt het wel, die wens om snel te willen restaureren. ,,Ze willen er vaart achter zetten, heel Frankrijk schaart zich erachter, er zit ook heel veel geld achter. Maar dan nog zijn er niet genoeg vakkundige steenhouwers te verenigen om die klus uit te voeren.” Nijenhuis denkt dat een deel van dat werk ook wel bij zijn bedrijf terecht kan komen. ,,Die vraag komt zeker, ik verwacht wel dat we daarvoor in aanmerking komen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek