Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Groen licht voor ruim 7 hectare groot zonnepark Arrisveld in Winterswijk

WINTERSWIJK – Voor de aanleg van het 7,32 hectare grote zonnepark Arrisveld in Winterswijk is een vergunning verleend. Initiatiefnemer Solarcentury is blij dat het college van burgemeester en wethouders akkoord is met de aanleg.

De aanvraag voor het zonnepark dateert al van januari 2019. Direct na het bekend worden van de plannen, heeft de buurt bezwaar gemaakt tegen het zonnepark, omdat het een aantasting is van het waardevolle landschap van Winterswijk.

Quote

We hebben zelfs een hectare aangekocht, puur en alleen voor natuuront­wik­ke­ling

Peter van den Groenendaal, Projectleider Solarcentury

De gemeente Winterswijk is desondanks akkoord gegaan met de aanleg. Wethouder Tineke Zomer is er blij mee: ,,Onze doelstelling is om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat betekent dat we veel energie moeten gaan besparen en vervolgens alle energie die we in 2030 nog verbruiken voor apparaten, verlichting en verwarming van inwoners, instellingen en bedrijven in Winterswijk duurzaam moeten opwekken. Met dit zonnepark zetten wij een hele belangrijke stap om deze ambitie te realiseren.”

Participatie

Op Arrisveld is samen met de omwonenden en belanghebbenden gekeken naar mogelijkheden voor financiële participatie. Omwonenden kunnen korting krijgen op de aankoop van zonnepanelen en een bijdrage in een Energiefonds van minimaal 60.000 euro en maximaal 120.000 euro over 15 jaar. Omwonenden en inwoners van Winterswijk kunnen door de aankoop van obligaties voor 25% mede-eigenaar worden van het zonnepark. Het rendement ligt tussen de 2,5 en 4,5%. De obligaties kosten 25 euro per stuk.

Masterveld

Het bedrijf Solarcentury is ook aan de andere kant van Winterswijk bezig een zonnepark te ontwikkelen. Op het Masterveld is een zonnepark van 61 hectare bedacht. Aanvankelijk zou dat 78 hectare bedragen, maar door bezwaar van de buren is besloten 17 hectare niet te gaan gebruiken voor zonnepark. 

Van de 61 hectare wordt nog geen 60 procent volgelegd met zonnepanelen, de rest is bestemd voor natuurontwikkeling, aldus projectleider Peter van den Groenendaal van Solarcentury. ,,We hebben zelfs een hectare aangekocht,  puur en alleen voor natuurontwikkeling.” 

De voorbereidingen voor de vergunningaanvraag van Masterveld zijn in volle gang. Van den Groenendaal hoopt nog dit jaar een vergunningverzoek in te kunnen dienen.

Achterhoek