Volledig scherm
Archieffoto recreatiepark ’t Kooiveld in het Winterswijkse Rommelgebergte. © FOTO THEO KOCK

Huiseigenaar op 't Rommelgebergte bestrijdt dwangsom bij Raad van State

DEN HAAG/WINTERSWIJK - René Hegeman uit Vragender hoopt dat de Raad van State alsnog gehakt maakt van een dwangsom tegen het permanent bewonen van zijn recreatiewoning op het Rommelgebergte. Niet dat hij er permanent woont, hij vreest alleen dat de gemeente straks hem opeens aanslaat voor 1.000 euro, omdat ze vindt dat hij er niet recreëert maar permanent woont.

Alleen wat de gemeente Winterswijk precies verstaat onder recreëren op een recreatiepark werd dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag niet helemaal duidelijk. Wel erkende de gemeentewoordvoerster dat Hegeman er op dit moment niet meer permanent op het park Het Rommelgebergte woont en daar gewoon recreëert.

,,Waarom trekt u de dwangsom dan niet in’’, vroeg rechter en staatsraad Liesbeth Steendijk. De woordvoerster legde uit dat Winterswijk de dwangsom als stok achter de deur wil houden. Mocht een controleambtenaar in toekomst opnieuw constateren dat Hegeman zijn recreatieverblijf als woning gebruikt, dan verbeurt hij direct 1.000 euro met een maximum van 50.000 euro.

Zwaard van Damocles

Dat is dan weer de reden dat Hegeman zo snel mogelijk van de dwangsom af wil, omdat die als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd blijft hangen. En dat is niet erg ontspannend als je wilt recreëren. Verder uitte Hegeman en diens raadsman fikse kritiek op het Winterswijkse handhavingsbeleid.

Ondanks de ruim honderd controles op het recreatiepark is Hegeman in persoon slechts een enkele keer in de woning gezien. De reden dat Winterswijk een dwangsom oplegde is het bestelbusje van installateur Hegeman. Die stond regelmatig doordeweeks en in het weekend bij het huisje.

Carport

Volledig scherm
Exterieur van de Raad van State in Den Haag. © ANP

Vervolgens, nadat de gemeente Hegeman had aangeschreven, stond de auto vaak geparkeerd in een afgesloten carport van zijn buurman. Dat vond de gemeentewoordvoerster wel opvallend. ,,Het is toch vreemd dat Hegeman zijn auto verstopte op het moment dat hij de aanschrijving voor de dwangsom had ontvangen.’’

Hegeman vond dat helemaal niet vreemd. Hij legde uit dat hij zijn busje voor de veiligheid bij zijn recreatiewoning parkeerde. Want in zijn woon- en werkplaats Vragender stond de auto in de straat en was er een groot risico dat de bestelbus werd leeggehaald of in zijn geheel gestolen. ,,Sla de krant er maar op na. Dat gebeurt zo vaak.’’

De wagen staat er vaak

Nadat zijn garage in Vragender klaar was zou hij zijn bestelbus niet meer bij de recreatiewoning hebben geparkeerd. Staatsraad Steendijk vond het toch ook wel vreemd dat de bestelauto zo vaak over een lange periode van twee jaar bij de recreatiewoning is aangetroffen.

,,Ja, maar ik ben installateur en heb veel klanten op het recreatiepark’’, zei Hegeman. Verder benadrukte Hegemans raadsman dat Winterswijk met twee maten meet als het om het gebruik van recreatiewoningen gaat. Immers, de gemeentewoordvoerders erkenden dat Winterswijk voor gepensioneerden een soepeler regeling heeft dan voor mensen die nog werken.

,,Voor gepensioneerden geldt dat ze per half jaar een verblijf elders moeten hebben waar ze meer overnachten dan in hun recreatiewoning. Wat wij niet willen hebben op de recreatieparken is woon-werkverkeer.’’ Maar hoe lang Hegeman per week of half jaar in zijn recreatiewoning mag zitten zonder dat het ‘permanent wonen’ wordt, werd niet duidelijk.

De Raad van State hakt binnen enkele weken een knoop door.

Achterhoek