Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

In de Achterhoek is nog ruimte voor hotels en groepen

BORCULO - De Achterhoek kan nog meer toeristen aan: voor hotels en groepsaccommodaties is er nog ruimte om te groeien. Voor campings en bungalowparken zijn meer plannen dan er ruimte is op de toeristische markt.

Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de vitaliteit van de toeristische sector in elf Achterhoekse gemeenten – van Winterswijk tot Zutphen, van Berkelland tot Montferland. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met een paar honderd recreatie-ondernemers, bijna 90 procent van alle bedrijven werkte mee.

Quote

De avontuur­lij­ker vakan­tiegast, die nieuwe ervaringen op wil doen, wil wel naar de Achterhoek komen

Gezonde sector

Volgens de onderzoekers is de recreatie een gezonde sector: het merendeel van de bedrijven doet het goed. De voorhoede omvat 12 procent, de middenmoters 60 procent van de bedrijven. Opgeteld hebben ze 80 procent van de bedden in handen. Het gaat dan vooral om campings.

Slechts een klein deel van de jaarlijkse overnachtingen komt ten goede aan bungalowparken, bed and breakfasts, hotels en groepsaccommodaties. En juist in deze laatste twee categorieën is nog ruimte voor groei. In de campingsector daalt de vraag. Onderzoeker Jan Jaap Thijs: ,,Mensen willen meer luxe, meer beleving, daarom doet het glamping, het luxe kamperen, het wel goed.”

Oog hebben voor anderen

De onderzoekers adviseren de recreatiebedrijven oog te hebben voor andere doelgroepen dan alleen de gast die rust en ruimte zoekt. Het totale aanbod is nu te eenzijdig, teveel van hetzelfde. Thijs: ,,De avontuurlijker vakantiegast, die nieuwe ervaringen op wil doen, wil wel naar de Achterhoek komen, maar vindt minder passende accommodatie.”

De onderzoeker vindt de Achterhoek (èn Winterswijk) een sterk merk, voor de andere gemeentes geldt dat minder. Marijke van Haaren, wethouder in Berkelland en voorzitter van de stichting Achterhoek Toerisme, herkent dat beeld: ,,De gasten komen naar de Achterhoek, niet naar een specifieke gemeente zoals Berkelland.”

Zorgenkindjes

Slechts een kwart van de bedrijven wordt beoordeeld als ‘zorgenkindje’, terwijl 4 procent als ‘achterblijver’ wordt betiteld. Dat is minder dan op de Veluwe of in Drenthe, maar die zorgenkindjes hebben extra aandacht nodig om geen achterblijver te worden.

Die laatste groep, bijvoorbeeld bungalowparken waar permanent wordt gewoond, moet volgens de onderzoekers misschien wel herbestemd worden als het onmogelijk is om ze te saneren. Wethouder Van Haaren: ,,Woonwijken zullen het niet worden.”

Achterhoek