Jacht op beverrat in grensgebied geopend

WINTERSWIJK - Achterhoekse rattenjagers mogen sinds deze maand delen van Duitsland in om te jagen op beverratten.  Eindelijk, verzuchten de kenners. Want het knaagdier is een brenger van onheil langs Nederlandse waterwegen.

Het is stil aan de oevers van de Berkel in het Achterhoekse land, pal voor de grens met Duitsland. Verstopt tussen rietkragen en voorbij zwemmende eenden liggen grote rattenvallen verborgen. Voor de nutria, oftewel de beverrat. 

De beverrat komt nu nog nauwelijks voor in de Nederlandse wateren. Met dank aan strenge controles in een strook van zo'n 10 kilometer langs de Duitse grens. Daar wordt 95 procent van de nutria's die de grens probeert over te steken tegen gehouden met grote vallen. Rattenjager Bjorn Wesselink werkt voor het Waterschap Rijn en IJssel en heeft het beheer over 65 rattenvallen, die speciaal zijn geplaatst voor de beverratten. ,,Ze kunnen echt wel zo groot worden’’, verzekert hij. Wesselink houdt zijn wijsvingers meer dan een halve meter uit elkaar. 

Zender

Het gaat hard met de opkomst van de beverratten. In Kreis Borken, net over de grens bij Winterswijk, waren in 2014 30 nutria's gevangen. Vorig jaar waren het er meer dan 1500.  Inmiddels staat de teller van Wesselink op 150 per jaar, verdeeld over 55 vallen met zender en 10 zonder zender langs de grens vanaf 't Woold in Winterswijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek