Volledig scherm
De moeder en vader van het verwaarloosde jongetje op een rechtbanktekening. © Felix Guerain

Kan ‘camping-jongetje’ (8) getuigen over zijn eigen verwaarlozing?

WINTERSWIJK/ ARNHEM - Een kinder- en jeugdpsycholoog moet beoordelen of het jongetje, dat zomer 2017 verwaarloosd en zwaar ondervoed werd gevonden op een camping in Winterswijk, daarover kan getuigen in het hoger beroep hierover tegen zijn ouders. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald in een tussenvonnis.

De deskundige moet vooral de vraag beantwoorden ‘of en in hoeverre de gezondheid en/of het welzijn van de getuigen in gevaar wordt gebracht’. Behalve het jongetje, dat destijds 8 jaar oud was, gaat het ook om zijn zusje, dat veel heeft meegekregen van de mishandeling. De verwaarlozing heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) maanden geduurd.

‘Straffen te laag’

De zaak in hoger beroep dient tegen de vader (36) én moeder (35) van de kinderen. Zij kregen vorig jaar beiden drie jaar cel, waar het OM vijf jaar had geëist. De moeder ging in beroep tegen die veroordeling: zij claimt nooit iets geweten te hebben van de verwaarlozing. Het OM ging ook in beroep, omdat het de opgelegde straffen te laag vindt.

De ouders werden destijds veroordeeld voor mishandeling tussen juni en juli 2017. Maar volgens de advocaat-generaal werd het jongetje al vanaf 1 januari van dat jaar stelselmatig mishandeld, zei ze in de eerste regiezitting in deze hoger beroepszaak. Over deze verruiming van de periode waarin het ventje is mishandeld, heeft het hof nog geen beslissing genomen. Over maximaal drie maanden is de volgende zitting. Dan mogen de advocaten van de verdachten ook aangeven of zij nog aanvullende onderzoekswensen hebben, waarna het hof daar een besluit over neemt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek