Volledig scherm
PREMIUM
Een voorlopig ontwerp van het bezoekerscentrum bij de steengroeve, op de achtergrond te zien. © Jorrit Hulshof

Komst bezoekerscentrum bij steengroeve Winterswijk baart landbouwers stikstof-zorgen

Landbouwers zijn bang dat hun bedrijf beperkt wordt, omwonenden vrezen dat de plannen te grootschalig worden. De partijen spraken gisteren hun zorgen uit over het geplande bezoekerscentrum bij de steengroeve van Winterswijk.

De steengroeve is vanwege vondsten van fossielen een bijzondere locatie. Voor de bouw van het bezoekerscentrum Terra Temporalis is nieuw onderzoek nodig naar de stikstofbelasting. Het oude onderzoek voldoet niet meer.

Hierbij werd de compensatie gevonden in het opheffen van bemesting van landbouwgrond. Het centrum, op enkele honderden meters van Natura 2000 gebied Willinks Weust, kon het wel eens moeilijk krijgen, voorspelden omwonenden gisteravond tijdens de raadscommissie.

Ook de agrarische organisatie LTO Noord is bezorgd over de stikstofuitstoot van de bouw en het toekomstige verkeer. ,,Neem het hele gebied in het nieuwe onderzoek mee'', riep de LTO-vertegenwoordiger op, ,,zodat niet de agrariërs en Sibelco (het bedrijf dat de steengroeve exploiteert, TK) beperkt worden in hun bedrijfsvoering.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek