Korenburgerveen is toppunt van stikstofneerslag: ‘Meeste boeren vinden het ook een mooi gebied’

VIDEOIn geen ander natuurgebied worden de grenzen voor stikstofneerslag zo ver overschreden als in het Korenburgerveen bij Winterswijk. Omringd door boerenbedrijven, heeft dit veenlandschap het zwaar. Maar diezelfde boeren helpen ook al decennia om het bijzondere gebied in stand te houden. Met succes. 

,,Dit is echt bijzonder.” Enthousiast loop Wieger Wamelink naar een groep lage struiken. ,,Dit is gagel. Daar kun je bier van maken, als vervanger van hop. Dit komt nog maar op een paar plekken voor in Nederland.”

Wamelink (53 jaar)  is ecoloog aan de universiteit in Wageningen en groeide op in Winterswijk. Niet heel ver van het Korenburgerveen, waar hij nu doorheen struint. Al vertellend loopt hij door de drassige graslanden, de buitenste gebieden van het hoogveen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek