Volledig scherm
Het Kulturhus in Beltrum. Ontwerp: Arnoo Holleman (Architektengroep Gelderland / Zelhem) © PR

Kulturhus: er is behoefte aan extra financiële steun

ACHTERHOEK - De financiële positie van kulturhusen in de Achterhoek en Liemers is niet overal sterk. Een deel van de multifunctionele gemeenschapshuizen heeft het moeilijk. Ze zijn zichtbaar aanwezig in de gemeenschap, maar een aantal van hen kan niet goed draaien zonder gemeentelijke bijdrage.

Dat blijkt uit een rondvraag onder kulturhusen. Hun bijdrage aan de leefbaarheid in de lokale gemeenschap is volgens bestuursleden en beheerders onomstreden.

Dinxperlo
In Dinxperlo is het kulturhus, een samenvoeging van de gebouwen van het gemeenschapshuis en het sociaal cultureel werk van Figulus, in september officieel geopend. „We kunnen de eindjes aan elkaar knopen, maar we hebben zorgen of dat zo blijft", zegt bestuurslid Henkie Bruggink. „Het kulturhus betekent wel wat voor de gemeenschap, we zorgen met Figulus voor een drempelloos gebouw voor ouderen en jongeren, Dat scheelt de gemeenschap een hoop geld. Een jongere die hier binnen is vernielt buiten geen verkeersbord. En door ouderen hier te helpen kunnen ze langer thuis wonen en hebben ze minder hulp nodig."

De vergoeding voor het gebruik van de ruimtes is niet toereikend. "De exploitatie rondkrijgen is bijna onmogelijk, het is krabben, schrapen, zoeken, bedelen. Wil je een keer rust krijgen, om de hypotheek, gas, water en elektra te kunnen betalen, dan hebben we 25.000 euro aan extra inkomsten nodig."

Aalten
Aan de andere kant van de gemeente Aalten heeft 't Grachthuys in Bredevoort een andere opzet. Het organiserende werk wordt gedaan door zeven bestuursleden en zestig vrijwilligers, de horeca is verpacht. De pachter regelt de verhuur van de ruimtes, jongeren uit het dorp hebben in zijn brasserie een bijbaantje in de bediening. Bestuurslid Ap te Winkel: „De exploitatie is sluitend, de huuropbrengst is voor groot onderhoud en activiteiten en de programmaraad die de activiteiten regelt bedruipt zichzelf." Het gaat niet alleen om geld: „Belangrijk is dat de bevolking het gevoel heeft dat het kulturhus van hen is. De bereidheid om in Bredevoort samen te werken is gegroeid."

Scandinavië
De Achterhoek telt een stuk of tien gemeenschapshuizen die zich kulturhus noemen. Die naam komt uit Scandinavië en werd na 2000 in Nederland geïntroduceerd. In een kulturhus zijn verschillende voorzieningen samengebracht, van basisschool tot sportvereniging, van het spreekuur van de huisarts en dorpsbibliotheek tot kinderopvang en praktijkruimtes voor therapeuten en zorginstellingen.

Een kulturhus is vaak gebaseerd op een dorpshuis. Het geld voor de verbouwing of nieuwbouw werd deels opgebracht door subsidies van provincie en gemeente.

Subsidie
De meeste gemeenten subsidiëren de exploitatie niet. "Oude IJsselstreek geeft het liefst geen subsidie, we moeten eigenlijk onszelf bedruipen", vertelt Geert Wieland, als directeur van de basisschool afgevaardigd in het bestuur van in het kulturhus De Rietborgh in Terborg. In Varsseveld krijgt het Borchuus geen geld van de gemeente. In Beltrum heeft De Wanne inkomsten uit verhuur en horeca, ook wordt er een beroep op allerlei fondsen gedaan.

Basis
Het kulturhus (ook met basisschool) in het 850 inwoners tellende Lintelo werd in 2008 geopend door prinses Maxima. De activiteiten variëren van theater tot een herfstmarkt en van sport en zang (een tweede koor is in oprichting) tot de maandelijkse maaltijd 'Schoef 's an', waar tot dertig inwoners aan tafel zitten. Penningmeester Joop Ormel: "Het is hard werken, als we geluk hebben houden we een klein beetje over. Het is jammer dat de gemeente niet subsidieert, ze moeten blij met ons zijn, dit is de basis voor de gemeenschap."

Achterhoek