Volledig scherm
© Willem Saris (Politie buitengebied Winterswijk)

Loonwerker vindt brisantgranaat in Winterswijk

WINTERSWIJK - Bij graafwerkzaamheden heeft een loonwerker een brisantgranaat in de bak van zijn graafmachine aangetroffen. Hij was aan het werk in het buurtschap 't Woold en heeft direct de politie gebeld.

„Wij zeggen altijd: bel ook bij twijfel altijd naar de politie", zo vertelt Willem Saris, wijkagent in het buitengebied van Winterswijk. „En dat heeft deze loonwerker heel goed gedaan."

Buurtschap
De granaat ligt in ruraal gebied met her en der wat landerijen en boerderijen verspreid. Niet dichtbevolkt. „De granaat is aangetroffen in het buurtschap 't Woold. Dat is een typisch gebied, waar veel oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden", aldus Saris. Dus er worden in dat gebied wel vaker explosieven aangetroffen. En ja, stelt Saris, de granaat stond op scherp. „Dat is meestal."

EOD
​De loonwerker heeft, ondanks de schrik, adequaat gereageerd. „Die man is wel geschrokken, ja. Wat wil je, als je zo'n ding in je bak aantreft", aldus Saris. „De granaat ligt gelukkig op een veilige plek, ver van bewoond gebied. We hebben de nodige veiligheidsmaatregelen genomen en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gebeld en die zou zo spoedig mogelijk komen."

Wanneer dat is, weet de wijkagent nog niet.

Achterhoek