Gerard Abbink uit Meddo bij zijn akker met mais.
Volledig scherm
Gerard Abbink uit Meddo bij zijn akker met mais. © Jan Ruland van den Brink

Maisvelden deels nog gered door regen van afgelopen week

MEDDO - Een deel van de mais op het land lijkt het nog te redden dit seizoen, dankzij de regen die afgelopen week viel. Gerard Abbink in Meddo heeft goede hoop.

De regen van de afgelopen week heeft de gortdroge Achterhoek goed gedaan. De bruinverdorde weilanden beginnen weer groen te kleuren. Ook voor sommige percelen mais die veel te weinig water hebben gehad dit seizoen is er nog hoop.  Van 1 tot en met 20 augustus is er toch nog 60 tot 80 millimeter neerslag gevallen in de Achterhoek. 

Mais zonder kolf

Maar voor maisvelden die door de hitte en droogte bruin kleurden, kwam de regen te laat. Ook de mais waar geen kolf in is gegroeid kan het wel schudden. ,,Bij mij staat het door elkaar heen. Sommige velden lijken aan de buitenkant goed, maar zijn binnenin verdord. Dat heeft met de grondsoort te maken. Maar we kneuzen het straks allemaal in één keer”, zegt melkveehouder Gerard Abbink uit Meddo.  Het kneuzen van de mais is gepland vanaf half september. Toch zijn er her en der in de Achterhoek al percelen - vooral verdorde - mais gerooid.

Gras inzaaien

Abbink heeft 10 hectare mais en 35 hectare weiland. Sommige percelen gras zijn zodanig verdroogd, dat ze niet meer te redden zijn. ,,Daar gaan we volgende week nieuw gras inzaaien”, zegt Abbink. Dat kan officieel nog tot 1 september. Hij haalt dit seizoen slechts drie snedes gras van zijn weilanden, twee goede en een mindere. Tegen normaal vijf goede snedes per seizoen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek