Volledig scherm
Drones worden door de provincie Gelderland ingezet om verkeerssituaties in beeld te krijgen. © AP

Met een drone verkeersonderzoek doen? De provincie deed het voor het eerst in Winterswijk

WINTERSWIJK - De provincie Gelderland heeft deze week voor het eerst een drone ingezet om verkeerssituaties te onderzoeken. De drone werd ingezet bij de rotonde van de N318 Misterweg in Winterswijk. Vanuit de lucht werden gegevens verzameld voor een gepland groot onderhoud in 2021.

Het is de bedoeling dat de drone de waarnemers gaat vervangen, die tot nu toe zijn ingezet. Iedere negen jaar is een weg of wegvak aan de beurt voor groot onderhoud. Het asfalt wordt dan vervangen. Bij zo'n operatie wordt ook altijd gekeken of de verkeersveiligheid verbeterd kan worden. Bij dat onderzoek worden meestal mensen ingezet, die langs de weg staan en handmatig aantekeningen maakten van wat ze daar aantroffen. Deze gegevens werden vervolgens geanalyseerd. De drone gaat deze taak overnemen. Daarvoor is speciale software ontwikkeld.

De resultaten van de dronevlucht in Winterswijk zijn nog niet bekend. Deze worden onderdeel van de trajectverkenning van de N318  tussen Varsseveld en Winterswijk.

Evenementen

De provincie kijkt nog of de drones ieder moment ingezet kunnen worden om verkeerssituaties in beeld te brengen. Dit zou kunnen helpen bij bijvoorbeeld evenementen of calamiteiten waarbij plotseling files kunnen ontstaan. De door de drone verzamelde gegevens worden volgens de provincie veilig opgeslagen. De privacy zou gewaarborgd zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek