Volledig scherm
De Molukse kerk Immanuel in Winterswijk, beoogde plek voor een monument dat herinnert aan de komst van Molukkers naar het dorp in 1959. © dG

Molukkers herdenken in september komst naar Winterswijk

WINTERSWIJK - De Molukse gemeenschap in Winterswijk herdenkt in september de komst naar het dorp, dit najaar precies zestig jaar geleden. Dat gebeurt met een feest, terwijl er wordt ook gewerkt aan een monument.

Dat kan bij de Molukse kerk op de hoek van de Acacialaan en Kloetenseweg worden geplaatst. Een comité van vijf mensen is de herdenking aan het voorbereiden, vertelt Joram Taihuttu, lid van dat comité. ,,We hebben een kunstenares uitgenodigd om over een monument na te denken. Het zou mooi zijn als dat rond 13 september klaar is.”

Eerste generatie

Van de generatie Molukkers die in het voorjaar van 1951 naar Nederland is gekomen en acht jaar later naar Winterswijk verhuisde is in Winterswijk nog maar één vrouw in leven, vertelt comitélid Theo Tetelepta. ,,Die eerste generatie is er bijna niet meer, we zijn nu al vier generaties verder.”

Het Molukse comité is nu de plannen voor het feest voor dit najaar aan het uitwerken. ,,We gaan in ieder geval feest vieren, we denken aan een reünie. Het monument is bedoeld om stil te staan bij de komst naar Winterswijk. De meest logische plek voor zo’n monument is wel een openbaar toegankelijke plaats. Dus niet het voormalige kamp Vosseveld. Maar het kan wel bij de Molukse kerk.”

Vosseveld

De kerk ligt pal naast de halverwege de jaren zestig gebouwde woonwijk Hakkelerkamp-Oost. De slechte woningen in kamp Vosseveld, aan de Steengroeveweg buiten Winterswijk, werden in die tijd verruild voor de nieuwe woningen, die door de vereniging Volkshuisvesting Winterswijk waren gebouwd.

Molukse wijk

Enkele decennia later is de Hakkelerkamp-Oost geen Molukse wijk meer. Tetelepta: ,,De Molukse gemeenschap telt nu ongeveer 450 mensen. Het is geen homogene groep meer, er zijn gemengde huwelijken. En na 40, 45 jaar wonen de meeste Molukkers ook verspreid over heel Winterswijk. In Hakkelerkamp-Oost zijn volgens mij nog een stuk of vijftien Molukse adressen. Ook al wonen we er niet meer, we hebben het nog wel over ‘de wijk’, daar staat ook onze kerk.”

De komende maanden wordt de gemeenschap gemobiliseerd om te helpen met de voorbereiding voor het feest en de herdenking op een zaterdag begin september. Theo Tetelepta: ,,Zoiets begint met een idee. Dat zal wel geld gaan kosten, maar als het idee er is, komt het geld ook wel.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek