Volledig scherm
De grensovergang aan de Kottenseweg in Winterswijk vlakbij het dorp Oeding. © JV

Na 25 jaar ligt de rondweg om grensdorp Oeding er nog lang niet

WINTERSWIJK/ OEDING - Het kan nog zeker twee tot drie jaar duren voor de rondweg om het Duitse grensdorp Oeding bij Winterswijk wordt aangelegd. De procedure loopt inmiddels al zo'n 25 jaar. 

De rondweg om het Duitse dorpje loopt ongeveer 470 meter over Nederlands grondgebied. Behalve een stuk weg moet er een rotonde komen bij de grensovergang met het buurtschap Kotten. Daarvoor brengt de gemeente Winterswijk nu een bestemmingsplanwijziging in procedure. 

1995

Quote

Het kan nog gemakke­lijk twee tot drie jaar duren voor de eerste schop in de grond kan.

Daniël Kellner, Ambtenaar

Al in 1995 heeft de gemeenteraad van Winterswijk toegezegd mee te willen werken aan het Duitse plan voor een rondweg om Oeding. Eind 2006 is hierover een overeenkomst gesloten tussen de Duitse overheid, de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk. Over de rondweg wordt als sinds de jaren 60 gesproken in Oeding.

Dat het zo lang duurt heeft alles te maken met de taaie procedures waar ze in Duitsland mee te maken hebben. Er lagen veel bezwaren tegen de rondweg. In december 2010 waren dat er ongeveer 400. Ook aan Nederlandse zijde maakten betrokkenen bezwaar. Niemand wil een rondweg in de achtertuin. Ook de grondverwerving in Duitsland vergde veel tijd, omdat ze daar niet het middel van onteigening kennen.

Aan Duitse zijde is de laatste planfase nu in afronding.  Daarom brengt het college het ontwerpbestemmingsplan voor het Nederlandse deel nu in procedure. ,,Het kan nog gemakkelijk twee tot drie jaar duren voor de eerste schop in de grond kan”, verwacht ambtenaar Daniël Kellner.

Toelichten

Sinds 2017 is het uitgewerkte plan voor het Nederlandse deel gepresenteerd in diverse bijeenkomsten voor omwonenden en belanghebbenden.  Daar konden de bezwaarmakers nogmaals hun bezwaren toelichten. Maar het heeft niet geleid tot aanpassing van het tracé. Wel wordt er voor twee woningen (Blankersweg 1 en 6) een zogenaamde Procedure Hogere Waarde ingezet, omdat te verwachten valt dat deze huizen boven de toegestane geluidsbelasting zullen uitkomen als de rondweg er ligt. Er wordt dan gekeken of er een stiller wegdek moet komen of een afscherming tussen de woningen en de weg. De kosten hiervoor zijn voor Duitse rekening.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Rondweg Oeding, Kotten’ ligt met ingang van woensdag 27 februari 2019 zes weken ter inzage op het gemeentekantoor.  De gemeenteraad neemt naar verwachting in september van dit jaar een besluit over het bestemmingsplan. Daarna komt er weer een beroepstermijn die tot eind 2020 kan duren. Nederland begint niet eerder met de aanleg dan wanneer er ook in Duitsland wordt begonnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek