Volledig scherm
Het paasvuur brandt. © Lars Smok

Net over de grens brandt het paasvuur gewoon

OEDING-BOCHOLT - De droogte houdt zich niet aan de landsgrens, maar aan de Duitse kant zorgt die er niet voor dat paasvuren worden verboden. In gemeenten als Vreden, Südlohn en Bocholt mogen alle vuren op Eerste Paasdag gewoon worden aangestoken.

De toestemming voor een paasvuur is in Duitsland een gemeentelijke zaak. Maatregelen in verband met de droogte kunnen regionaal of voor heel Noordrijn-Westfalen worden afgesproken, maar daarvan is volgens een woordvoerder van de kreis Borken geen sprake. ,,Hier is het wel droog, maar verderop in Westfalen is van droogte helemaal geen sprake. Dus wordt er niets centraal geregeld.

Voorwaarden

Voor het ontsteken van een paasvuur bestaat een meldingsplicht. De organisator krijgt van de gemeente Vreden te horen wat de voorwaarden zijn. Volgens een woordvoerder zijn er rond Vreden, iets ten noordoosten van Winterswijk, een kleine honderd paasvuren. ,,De meeste daarvan zijn klein, het gaat om vuren bij boerderijen. Ze moeten wel rekening houden met de afstand tot bijvoorbeeld houtwallen en gebouwen. We controleren ook, meestal doen we dat steekproefsgewijs. Van een verbod is geen sprake.”

Twintig

In Südlohn-Oeding worden een stuk of twintig vuren ontstoken, weet een gemeentewoordvoerder. Als de gemeente iets moet besluiten over de paasvuren gebeurt dat later deze week, nadat ook de brandweer en het Forstamt, de toezichthouders op de bossen, zijn geconsulteerd.

Ook in Bocholt zijn ze nog niet zo ver dat er over een mogelijk verbod wordt gesproken. In deze gemeente zijn elf paasvuren aangemeld. Het is er droog, maar tot nu geldt alleen de voorwaarde die altijd al geldt: ,,Bij sterke wind mag een paasvuur niet worden aangestoken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek