Het virus is nu ook officieel aangetroffen in Winterswijk.
Volledig scherm
Het virus is nu ook officieel aangetroffen in Winterswijk. © ROBIN UTRECHT

Nu ook in Winterswijk een bevestigde coronabesmetting

UpdateWINTERSWIJK - Winterswijk is de laatste gemeente in de Achterhoek die te maken heeft met een bevestigde coronabesmetting. Het RIVM laat weten dat in Winterswijk sprake is van een coronabesmetting. Vrijdag was dat ook al het geval in Aalten en Oost Gelre.

De patiënt verblijft momenteel in isolatie. GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt met wie de patiënt contact heeft gehad (contactonderzoek). Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en krijgen instructies over wat zij moeten doen.

Het heeft relatief lang geduurd voordat met name de Oost Achterhoek aan de beurt was. De nieuwe besmettingen komen echter niet als een verrassing, liet burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten vrijdag al weten. ,,Het testbeleid van de GGD is aangepast, waardoor we niet weten hoeveel mensen uit onze gemeente werkelijk besmet zijn. We moeten ervan uit gaan dat er veel meer mensen besmet en of ziek zijn in onze gemeente.”

Naober

De GGD heeft er geen sluitende verklaring voor hoe het kan dat de Achterhoek lang buiten schot is gebleven. Maar volgens Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, wordt de Achterhoek écht niet overgeslagen door corona. ,,Zie het virus als een naober, maar dan een hele vervelende.”

Hij benadrukt dat de officiële cijfers van het aantal besmettingen niet zeggen dat geen mens het virus heeft. ,,Dat hier nog geen corona is vastgesteld, betekent niet dat het er niet is. Het virus breidt zich nog steeds uit, dus we kunnen ervan uit gaan dat corona ook deze plaatsen niet overslaat”, zegt hij.

Symptomen

Maar of het bekend wordt, is wél de vraag. Want het zou goed kunnen dat mensen het krijgen (of zelfs al hebben gehad) zonder het te weten. ,,We testen nu niet meer iedereen met symptomen, maar alleen nog kwetsbare groepen of als een test nodig is voor een behandelplan”, zegt Brahma. ,,We hebben dus geen volledig zicht op de verspreiding van het virus in de Achterhoek. Dát het coronavirus er is weten we zeker, alleen niet hoeveel mensen het hebben.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek