Volledig scherm
Johan Houwers. © ANP

NVM onderzoekt lidmaatschap in opspraak geraakte Houwers

WINTERSWIJK - De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) onderzoekt of Johan Houwers lid kan blijven van de vereniging. Het voormalig Tweede Kamerlid van de VVD is in Winterswijk eigenaar van makelaarskantoor Houvast Makelaars.

Maandag beschuldigde het Openbaar Ministerie Houwers van hypotheekfraude en oplichting en stelde hem een schikking van 4.000 euro voor. Of de politicus hiermee akkoord gaat is niet bekend. "De NVM heeft een erecode. Wij hebben de artikelen in de pers ook gelezen en onderzoeken nu of hij gedrag in strijd is geweest met die erecode’’, meldt een woordvoerder van de NVM.

Onderzoek
Het Openbaar Ministerie bevestigt dat het onderzoek naar degene die Houwers een valse werkgeversverklaring heeft verstrekt doorgaat. Houwers had de verklaring nodig om een 2e hypotheek op zijn landgoed in het Woold bij Winterswijk te krijgen.

Beslaglegging
Het OM had anderhalf jaar geleden beslag laten leggen op het landgoed van Houwers. Dat beslag gaat eraf zodra de Winterswijker de boete van 4.000 euro heeft betaald. Hypotheekverstrekker Aegon, die aangifte deed tegen de politicus, wil verder niets zeggen over de kwestie.

Witwassen
Tegen de man of vrouw die een valse werkgeversverklaring heeft gekregen van Johan Houwers loopt nog een onderzoek. Deze persoon probeerde met de verklaring van Houwers een hypotheek bij de Rabobank krijgen.

Het Openbaar Ministerie onderzocht naast de hypotheekfraude en oplichting ook of Houwers vervolgd kon worden voor het witwassen van geld. Die aanklacht heeft de openbaar aanklager laten varen wegens onvoldoende bewijs.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Hekken bij 't Hilgelo toch weer open

    Hekken bij 't Hilgelo toch weer open

    WINTERSWIJK - De hekken rond ‘t Hilgelo zijn weer open en blijven dat zeker een jaar. Dit heeft terreineigenaar Leisurelands besloten na een evalutie dit najaar. Camping Ten Hagen is blij met de maatregel. Zij kregen veel klachten van campinggasten die door de afsluiting er niet door konden met hun invalidewagen of kinderwagen. ,,Bovendien is het erg ongastvrij om een terrein dat voor iedereen toegankelijk is dicht te doen,” aldus de campingeigenaresse Ten Hagen.

Achterhoek