Volledig scherm
De oehoe nestelde in de wand van deze steengroeve bij Winterswijk. © dG

Oehoe zit niet meer op nest in Winterswijkse groeve

WINTERSWIJK - De oehoe in de steengroeve bij Winterswijk zorgt dit jaar waarschijnlijk niet voor nakomelingen. Het vrouwtje van het uilenpaar heeft het nest verlaten. Er is een kleine kans dat de oehoe nog aan een nieuw broedsel begint.

Het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is, zegt Gejo Wassink van de oehoewerkgroep Nederland. ,,De oehoe zit niet meer op het nest, er kan van alles gebeurd zijn, maar ik weet het niet. Er heeft vorig jaar al eens iemand aan die kant waar het nest zit een televisie naar beneden gegooid, zo’n oude grote tv. Misschien zijn er stenen naar het nest gegooid, misschien heeft er een steenmarter bij het nest rondgekropen.”

Geen camera

Er staat geen camera meer op het oehoenest gericht, dus kan ook niet van een afstand worden bijgehouden hoe het met het uilenpaar in de Winterswijkse steengroeve gaat. Wassink: ,,We gaan ervan uit dat de oehoe er zat te broeden. Maar helemaal zeker weten we dat niet, we kunnen niet in het nest kijken om te zien of er ook eieren in liggen.”

Volledig scherm
Het oehoepaar is voor het publiek zichtbaar via deze kijkgaten in een wand aan het wandelpad bij de groeve. © dG

Het nest van de uilen zit in de achterste steengroeve die niet meer in gebruik is. Een lokale vogelaar (Wassink: ,,Een van onze oehoeders” houdt de vogels in de gaten. Tot enkele dagen geleden zat de oehoe nog op het nest. Wassink houdt rekening met een verstoring. ,,Het kan ook zijn dat er mensen in de groeve zijn geweest. Maar het kan van alles zijn.”

Nieuw nest

Volgens Wassink, die al jarenlang onderzoek doet naar de oehoes in Nederland en het aangrenzende Duitsland, bestaat er kans op een nieuw nest. ,,Dat kan als ze nog niet al te lang hebben gebroed, dat heeft met hun hormonen te maken. Maar die kans acht ik niet al te groot, wel dat ze volgend jaar weer opnieuw gaan broeden.”

Het is slechts een kleine tegenvaller, want het aantal oehoes neemt al jarenlang toe, zij het langzaam. ,,Ze zitten nu ook gewoon in het bos, ze hoeven niet per se een steengroeve of zandafgraving te hebben. Als er jongen geboren worden blijven ze ook gewoon in het bos. In dit deel van de Achterhoek zitten nog twee broedparen, in Overijssel neemt het aantal toe, ze zitten inmiddels ook op de Veluwe.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek