Volledig scherm
Volgens de verdachte had hij niets met de diefstal te maken, maar zou hij de Mercedes voor 400 euro naar Polen moeten rijden. © AFP

Oekraïner die in gestolen Mercedes zat hoort zes maanden cel eisen

ZUTPHEN/WINTERSWIJK - Drie peperdure Mercedessen werden gestolen uit de Achterhoek en een 19-jarige man uit Oekraïne zou daarbij betrokken zijn geweest. Het openbaar ministerie eist nu zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de man.

Of de verdachte, als hij wordt veroordeeld, zijn straf zal uitzitten valt te betwijfelen aangezien hij naar alle waarschijnlijkheid in Oekraïne verblijft. De verdachte werd op 4 juni, dankzij een track en trace systeem, in Duitsland aangehouden in een Mercedes die een paar uur eerder in Winterswijk was gestolen. 

Volgens de verdachte had hij niets met de diefstal te maken, maar zou hij voor 400 euro de auto naar Polen moeten rijden. Van enkele Polen, die hij verder niet zou kennen, had hij twee telefoons en een navigatiesysteem gekregen. Twee dagen eerder was er een Mercedes in Lichtenvoorde gestolen en op 10 mei gebeurde in Winterswijk hetzelfde. 

Strooptochten

De officier van justitie gelooft niet veel van het verhaal van de verdachte en gebruikt onder meer de telefoongegevens voor het bewijs. ,,Het aanstralen van bepaalde masten laat zien dat de dieven steeds in de buurt van het plaats delict waren rond de tijd dat auto's werden gestolen.’’ 

De officier neemt de zaak hoog op. ,,Het lijkt erop dat er vanuit het buitenland georganiseerde strooptochten worden gehouden. Er worden dure auto's gestolen die vervolgens direct worden afgevoerd. Het moet duidelijk zijn dat dat niet kan en om een helder signaal af te geven, eis ik dan ook geen werkstraf maar een celstraf.’’ 

De advocaat vindt dat zijn cliënt hoogstens voor de heling van een auto veroordeeld zou kunnen worden. Voor de drie diefstallen bepleit hij vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De verdachte werd op 8 juni aan Nederland uitgeleverd en zat vervolgens 69 dagen vast. Uitspraak in deze zaak: 25 oktober.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Molukse marinier uitgestoten in Winterswijk na treinkaping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’
  PREMIUM

  Molukse marinier uitgesto­ten in Winters­wijk na treinka­ping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’

  WINTERSWIJK - John Titahena, nota bene zelf Molukker, is een van de mariniers die op 11 juni 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bestormen. Dat wekt de woede van de Molukse gemeenschap, met name in Winterswijk, waar Titahena woont. Hij en zijn familie vluchten het land uit. Want, zegt Joseph Tetelepta: ,,Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’’
 2. Vernieling escaleert tot schietpartij: agent én twee anderen gewond in Winterswijk
  update/video

  Vernieling escaleert tot schietpar­tij: agent én twee anderen gewond in Winters­wijk

  WINTERSWIJK - Wat begon met een melding over een vernieling liep vannacht volledig uit de hand. Na het slopen van een woning aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk vertrokken drie verdachten in eerste instantie, maar het drietal keerde terug met één of meerdere wapens. ,,Op dat moment is er geschoten waarbij een politiecollega gewond is geraakt,’’ meldt de politie. De politie heeft in totaal vijf mensen gearresteerd.

Achterhoek