Volledig scherm
Politie ter plaatse tijdens het incident in Winterswijk. © Jan van den Brink

OM: Agenten mochten schoten lossen bij schietpartij in Winterswijk

WINTERSWIJK - Twee agenten die op 9 december 2018 in Winterswijk met hun dienstwapen schoten, deden dit rechtmatig. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche. De agenten schoten bij een schietpartij waar later vijf verdachten voor werden opgepakt. 

Twee daarvan werden al snel vrijgelaten. Drie anderen moeten deze maand nog voor de rechter verschijnen. Een vrouw raakte gewond door de schoten van de politie.

Voordeur vernield

Agenten kregen in december 2018 de melding dat er een voordeur was vernield bij een flatwoning aan de Keizersdwarsweg. Ook was er sprake van een bedreiging. De twee agenten die uitrukten naar het incident waren in gesprek met de bewoner van de woning. Op dat moment leek het erop dat de personen die eerder bij de bedreiging betrokken waren weer terugkeerden, zo laat het OM weten. 

Een van de agenten liep daarop de woning uit en zag in het trappenhuis één of meerdere personen met een wapen naar boven lopen. Er werd geschoten. Ook de agent werd daarbij geraakt door een schot, waarop hij terug schoot. Zijn collega loste niet veel later eveneens enkele schoten, nadat hij de geraakte agent om hulp hoorde roepen. Twee mannen en een vrouw waren aanwezig, de vrouw werd door een politiekogel geraakt. De verdachten gingen vervolgens op de vlucht. 

De schietpartij ontstond door een ruzie in de rap-scene. In totaal zouden er vijftien kogels zijn afgevuurd door de politie, zo lieten advocaten van twee van de drie verdachten weten. 

De agent die neergeschoten werd, raakte gewond en was er lange tijd slecht aan toe

Bedreigende situatie

Volgens het OM bevond de politie zich in een bedreigende situatie en waren de schoten van de agenten gerechtvaardigd. Dit omdat één van de agenten al was geraakt en de schutter onder controle moest worden gebracht. ‘Gebruik van het dienstwapen was passend en geboden’, aldus het OM. 

Ook later werden er nog waarschuwingsschoten gelost door een andere agent. Dat gebeurde nadat twee agenten in een opvallend politievoertuig de auto waarin de gevluchte verdachten mogelijk zaten tegenkwamen aan de Rondweg West. De wagen met de mogelijke verdachten werd tot stilstand gebracht. Volgens het OM is ook hierbij gehandeld volgens de wet. 

Voor de rechter

De drie verdachten moeten woensdag voor de rechter in Lelystad verschijnen. De 23-jarige man uit Winterswijk en de 27-jarige man uit Apeldoorn staan terecht voor poging tot afpersing dan wel bedreiging. Ook worden zij verdacht van poging tot doodslag op de agent. 

Ook de 26-jarige vrouw moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor de poging doodslag, of medeplichtigheid daaraan. Verder staan de drie verdachten terecht voor verboden wapenbezit. 

Achterhoek