Burgemeester Bengevoord onthult zaterdag met kunstenares Marcha van den Hurk het ontwerp voor een monument voor de Molukkers in Winterswijk.
Volledig scherm
Burgemeester Bengevoord onthult zaterdag met kunstenares Marcha van den Hurk het ontwerp voor een monument voor de Molukkers in Winterswijk. © DG

Ontwerp voor monument 60 jaar Molukkers in Winterswijk: 'Wij zijn de vruchten’

WINTERSWIJK Tijdens de viering van 60 jaar Molukkers in Winterswijk is zaterdag in zaal Nijenhuis het ontwerp gepresenteerd voor een Moluks monument. Kunstenares Marcha van den Hurk onthulde samen met burgemeester Joris Bengevoord het concept.

Het kunstwerk wordt in brons uitgevoerd en verbeeldt een fruittafel met onder meer mango, doerian en andere vruchten. ,,Symbolisch voor het eten dat een belangrijke rol speelt in de Molukse gemeenschap. Wij zijn de vruchten’’ aldus Marcha.

Vier generaties

In augustus 1959 arriveerde de eerste groep Molukkers uit Schattenberg - voormalig kamp Westerbork- in kamp Vosseveld aan de Steengroeveweg in Winterswijk.  Inmiddels is de Molukse gemeenschap 60 jaar en vier generaties verder.

(tekst loopt door onder foto)

Ontwerp van het kunstwerk van Marcha van den Hurk, ter ere van 60 jaar Molukkers in Winterswijk.
Volledig scherm
Ontwerp van het kunstwerk van Marcha van den Hurk, ter ere van 60 jaar Molukkers in Winterswijk. © DG

Het monument is enerzijds een eerbetoon aan de eerste generatie, maar zeker ook aan de volgende generaties. 

Het is de bedoeling dat het kunstwerk volgend jaar gereed is. Het moet een plek krijgen in het centrum van Winterswijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek