Volledig scherm
Een trein van Arriva. © ANP

Opnieuw treinuitval nadat steenmarter spoorkabel kapot knaagt

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Doordat een steenmarter vermoedelijk een kabel langs het spoor kapot heeft geknaagd, hebben dinsdag vrijwel de hele dag geen treinen gereden op het traject tussen Doetinchem en Winterswijk.

De storing ontstond rond 10.00 uur. Spoorbeheerder ProRail deed er daarna uren over om de kapotte kabel op te sporen. Dat leek te lukken, waarna om 18.20 uur de eerste trein weer kon rijden.

Nieuwe problemen
Nog geen half uur later ontstonden er nieuwe problemen, omdat de werkelijke kabelbreuk niet gevonden bleek te zijn. Werknemers van spoorbeheerder ProRail moesten toen opnieuw op zoek naar de storingslocatie. Er reden weer geen treinen.

Onbekend is wanneer de treinen weer gaan rijden. „We weten dat de kapotte kabel in de buurt van Aalten ligt. Maar de breuk is ergens binnen een afstand van 12 kilometer. Onze monteurs moeten alle stroomkasten op dat deel onderzoeken én alle kabels controleren. Dat zijn er tientallen. Het is een monnikenwerk”, zegt een woordvoerder van ProRail.

'Marters gesignaleerd'
Hoe is de breuk ontstaan? „Er zijn de afgelopen tijd marters gesignaleerd rond het spoor. We gaan ervan uit dat die de kabel hebben doorgeknaagd”, zegt de woordvoerder. Hij weet niet één of meerdere dieren actief zijn langs het traject. Toch worden ook andere opties niet uitgesloten. „De kabel kan ook kapot zijn gegaan door graafwerk of een boer die een paal in de grond slaat. We weten niet zeker hoe de storing is ontstaan, tot de breuk daadwerkelijk is gevonden.”

Bussen
Vervoerder Arriva heeft de hele dag bussen laten rijden om gedupeerde reizigers te vervoeren tussen Winterswijk en Doetinchem. Mensen waren daardoor tot drie kwartier langer onderweg. In de tussentijd was op hetzelfde traject treinverkeer tussen Arnhem en Doetinchem wel mogelijk.

Dienstregeling
Arriva heeft niet bijgehouden hoeveel mensen gedupeerd zijn door de urenlange treinstoring. Wel gaat de vervoerder ervan uit dat de treinen woensdag weer gewoon volgens dienstregeling rijden. Als dat niet zo is, worden opnieuw bussen ingezet.

Beschermde diersoort
ProRail laat weten dat de marter(s) langs het spoor worden verjaagd. Hoe dat gebeurt is nog onduidelijk. Zeker is dat er een ontheffing aangevraagd moet worden, aangezien de steenmarter een in de Flora- en Faunawet beschermde diersoort is en niet gedood mag worden.

Achterhoek